Sute de copii au făcut curățenie în Deltă cu prilejul Zilei Internaționale a Dunării

Peste 300 de copii din șapte localități din Delta Dunării au participat luni la cea mai mare acțiune de ecologizare de-a lungul fluviului, organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și Asociația Salvați Dunărea și Delta (SDD) pentru a sărbători a unsprezecea ediție a Zilei Dunării.

Luisiana Bigea, Agerpres Foto
Luisiana Bigea, Agerpres Foto

Acțiunea de ecologizare s-a desfășurat concomitent în localitățile Sulina, Maliuc, Mahmudia, Partizani, Murighiol, Crișan și Sfântu Gheorghe. Astfel, pe brațul Sulina, 30 de voluntari au curățat malul Dunării din apropiere de localitatea Ilganii de Sus, iar alți aproape 30 de voluntari au strâns PET-urile din apropiere de localitatea Maliuc.

„Organizăm frecvent acțiuni de salubrizare a malurilor Dunării, iar cea de astăzi nu este prima din acest an. Copiii de la școală aruncă deșeurile la gunoi, dar malurile se umplu de PET-urile aduse în localitate fie de vânt, fie de animale. Copiii sunt uneori stimulați de Primărie cu dulciuri, după posibilități”, a declarat Alina Mititelu, reprezentantă a Primăriei comunei Maliuc, citată de Agerpres.

De asemenea, elevii școlii din localitatea Crișan, situată pe brațul Sulina al Dunării, au participat în ultima săptămână la mai multe acțiuni prilejuite de Ziua Dunării, potrivit reprezentanților Administrației Rezervației. „Lipsa unui sistem integrat de management a deșeurilor transformă Delta într-o ladă de gunoi a tuturor. Noi avem o concepție falsă că natura este infinită, dar tot ce aruncăm în Dunăre ne afectează calitatea vieții. Avem posibilitatea de a fi activ și de a ne apăra această piesă unică de patrimoniu și sperăm ca cei mici să salveze ceea ce noi nu am reușit”, a declarat Liviu Mihaiu, președintele Asociației Salvați Dunărea și Delta.

Ziua Internațională a Dunării este marcată anual, pe data de 29 iunie, după ce în anul 1994, la Sofia, Bulgaria, s-a semnat Convenția privind cooperarea pentru protecția și utilizarea durabilă a fluviului Dunărea. Manifestările dedicate acestei zile se desfășoară în toate statele dunărene, pentru a evidenția dorința acestora de a adopta măsuri și strategii comune pentru protejarea fluviului Dunărea, fie că este vorba de fenomene extreme, secetă sau inundații, fie că este vorba despre poluări accidentale. Astfel, pe malurile fluviului au loc festivaluri, întâlniri publice sau evenimente distractiv-educative.

În România, Ziua Dunării se organizează de 11 ani, mesajul evenimentului internațional din acest an fiind „Fiți activi pentru o Dunăre curată!”.

Citește și:

Locuitorii din 12 județe sunt chemați la cea mai mare acțiune de curățare a Dunării.

Dunărea are mai mult plastic decât pește

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri