Suprafata uscatului din Bangladesh este in crestere

Noi cercetari arata ca Bangladeshul nu ar fi foarte vulnerabil la cresterea nivelului apelor cauzata de schimbarile climatice precum se credea pana acum, informeaza BBC News.

Imaginile de satelit arata ca suprafata uscata a tarii este, de fapt, in crestere datorita sedimentelor aduse de rauri. Un raport al cercetatorilor ONU arata ca posibila crestere a nivelului apelor ar inunda 17% din suprafata Bangladeshului pana in 2050, ceea ce ar insemna ca 30 de milioane de oameni vor ramane fara adapost.

Imaginile din ultimii 32 de ani arata ca Bangladeshul creste anual cu aproximativ 20 de kilometri patrati, a declarat Maminul Haque Sarker, reprezentant al Centrului pentru Servicii de Mediu si Informatii Geografice din Dhaka.

Acest lucru se datoreaza miliardelor de tone de sedimente aduse de Gange, Brahmaputra si alte 200 de rauri din Himalaya in fiecare an. Doar o treime din aceste sedimente ajunge in Golful Bengal. Restul ramane in delta Bangladeshului atasandu-se de uscat sau chiar creand noi insule.

Sarker estimeaza ca acest lucru ar insemna ca in 50 de ani Bangladeshul ar castiga 1.000 de kilometri patrati.

Alti cercetatori, insa, raman la parerea ca Bangladeshul va fi afectat de cresterea nivelului apelor. „Rata la care se depoziteaza sedimentele este mult mai mica decat cea a cresterii nivelului apelor din cauza schimbarilor climatice”, a declarat Atiq Rahman, reprezentantul Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice al ONU.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri