ONG-uri din Romania, Ucraina, Slovacia si Ungaria cer oprirea proiectelor miniere

45 de organizatii de mediu de mediu din Romania, Ucraina, Slovacia si Ungaria au trimis catre prim-ministrii din tarile lor o scrisoare deschisa prin care cer sa nu se mai aprobe noi proiecte miniere pana cand nu va fi rezolvata problema actualelor puncte fierbinti si pana cand legislatia efectiva nu intra in vigoare, precum si sa interzica folosirea cianurii in minerit in Romania, Ungaria, Slovacia si Ucraina.

Solicitarea ONG-urilor vine ca urmare a deversarii de ape reziduale la mina Baia Borsa la sfarsitul de saptamana 26-27 iulie. Precipitatiile abundente au dus la ruperea unuia dintre cele doua baraje Colbu ale iazului de decantare de la mina Baia Borsa din Romania. In incercarea de a impiedica ruperea ambelor baraje, autoritatile romane au deversat steril si ape reziduale in sistemul de rauri din zona. Desi inca nu se stie cat de mult steril si ape reziduale au fost deversate, autoritatile de mediu maghiare au inregistrat duminica poluare cu mangan, cupru, fier, plumb si nivele ridicate de cadmiu in probele colectate la Tivadar la granita dintre Ungaria si Ucraina. Conform presedintelui judetului Maramures masa totala de reziduri miniere care se afla in iazul de decantare de la Baia Borsa este de aproximativ opt milioane de metri cubi de deseuri si metale grele.

De asemenea, ONG-urile amintesc in scrisoarea deschisa ca in urma ploilor abundente din 2000 operatiunile miniere de la Baia Borsa si Baia Mare au deversat in jur de 100.000 de tone de apa contaminata in raul Tisa, si prin acesta si in Dunare. Accidentul a omorat 1.240 de tone de peste si a poluat sursele de apa potabila a 2,5 milioane de oameni.

„Dupa accidentele de la Baia Mare si Baia Borsa din 2000, institutiile experte ale UE si UNEP au zis ’Nu se va mai intampla niciodata!’ si au elaborat recomandari si propuneri legislative. Opt ani dupa acesta oamenii se afla iar in situatia in care nu pot decat sa spere ca ploile se vor opri inainte ca barajele sa cedeze. Aceasta este inacceptabil! A venit de mult vremea ca guvernul nostru sa adreseze si sa rezolve problema minelor preistorice gata sa explodeze cu deseuri toxice cu un continut ridicat de metale grele”, spune Dan Craioveanu de la Fundatia Strawberry Net, una dintre semnatarele scrisorii.

„Dupa atatia ani de accidente miniere ce au dus la poluari repetate ale raurilor a venit vremea sa cerem guvernului o schimbare urgenta in bine. In Romania, unde oamenii au suferit enorm din cauza poluarii raurilor, 67% din populatie sustine interzicerea folosirii cianurii in minerit. Daca guvernului nostru chiar ii pasa de sanatatea raurilor si a comunitatilor ce traiesc de-alungul acestor ape ar trebui sa actioneze imediat si sa interzica folosirea cianurii in minerit ca un prim, insa foarte vital, pas”, afirma, la randul sau, Costel Popa de la Asociatia Salvati Dunarea si Delta.

spot_img

Ultimele știri