Firmele, institutiile si organizatiile pot casa electronicele vechi din birouri sau depozite pentru a sustine copiii inscrisi in programul national de educatie de mediu Patrula de Reciclare.
Asociatia Româna pentru Reciclare RoRec preia in mod gratuit deseurile de echipamente electrice si electronice (DEEE) de la sediul firmelor, prin programare la TelVerde 0800.444.800 (apel gratuit din toate retelele de telefonie). Astfel, companiile transforma o obligatie administrativa intr-un gest generos fata de copiii, fara niciun efort suplimentar, si primesc statutul de Suporteri ai Patrulei de Reciclare.
Cantitatile de deseuri electrice si electronice adunate se vor adauga rezultatelor Patrulei din judetul respectiv (sau Bucuresti), crescând sansele elevilor la premiile nationale, care vor fi acordate la incheierea editiei, in iunie 2014.
Agentii economici si institutiile publice au prilejul sa dea un exemplu de solidaritate cu tinerii din comunitatea lor si de responsabilitate fata de mediu. Un efort minim cu beneficii mari: prin aceste actiuni, se debaraseaza responsabil de DEEE, respecta legislatia de mediu, evita plata unor amenzi consistente si isi consolideaza reputatia si vizibilitatea in cadrul comunitatii. Acum, incepând de la curatenia de Sarbatori, fiecare dintre noi ne putem ajuta copiii sa câstige un premiu si incredere in propriile forte, trimitând la reciclare deseurile electrice din gospodarie, din birouri sau depozite”, a declarat Alexandra Arnautu, managerul proiectului.
Profesorii si elevii inscrisi in program lanseaza firmelor si institutiilor apelul de a-i sprijini in misiunea lor de a contribui la dezvoltarea obiceiului colectarii selective a deseurilor de echipamente electrice si electronice (DEEE).
Ne straduim sa ajutam oamenii sa inteleaga cât de important este sa colecteze selectiv si sa trimita la reciclare deseurile de echipamente electrice si electronice, deseuri care polueaza daca sunt aruncate oriunde. Normele europene de mediu ne cer sa colectam pâna la 4 kg DEEE/locuitor in fiecare an, dar noi, românii, nu reusim sa strângem decât 1 kg/locuitor! Este extrem de important sa crestem cota de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice a României pentru a proteja mediul inconjurator, dar si pentru a evita penalitatile pe care riscam sa le platim, toti românii, pentru nerespectarea standardelor europene. Asadar, ne-am propus sa schimbam in bine aceasta situatie. Daca il convingem pe fiecare locuitor al judetului nostru, respectiv al municipiului Bucuresti, sa colecteze macar 50 de grame de astfel de deseuri, devenim premianti nationali ai programului! E o misiune nobila, dar nu usoara, asa ca avem nevoie de sustinatori”, se arata in scrisoarea prin care Patrula de Reciclare solicita ajutorul companiilor si institutiilor locale.
Lista unitatilor de invatamânt inscrise din Bucuresti si din fiecare judet este publicata online aici.