La sfârșitul lunii septembrie a avut loc Sun Challenge Văcărești, primul cros organizat pentru conservarea țestoasei de apă din Parcul Natural Văcărești. Din taxele de participare și din donația companiei organizatoare s-au strâns 7.000 de euro care au fost donați Parcului.
Crosul a avut drept scop sprijinirea programelor de protecție și de conservare derulate de către Administrația Parcului Natural Văcărești pentru cele aproximativ 50 de țestoase de apă (Emys orbicularis, specie periclitată) care viețuiesc în parc.
Au fost premiate locurile 1, 2 și 3 de la fiecare categorie de vârstă, precum și locurile 1, 2, 3, general open, masculin și feminin, atât de la proba de 10,4 km, cât și la cea de 15,6 km. Au fost puse în joc premii individuale în valoare de 500 de lei până la 1900 de lei, în produse și vouchere.
Astfel, din colectarea taxelor de înscriere de la cei peste 150 de participanți s-au strâns 3.500 de euro. CBRE România, compania organizatoare, a dublat suma, iar Parcul Natural Văcărești a primit o donație totală de 7.000 de euro.
Suma va fi folosită pentru intervenții în consolidarea mecanismelor de management al habitatului, a structurii solurilor de pe marginea apelor unde se găsesc țestoasele, dar și pentru a le proteja în sezonul de hibernare, în depunerea ouălor și atunci când sunt vânate. Totodată, echipa de specialiști implicați în proiect va căuta soluții pentru controlul populațiilor de țestoase invazive din parc.
La nivelul României, țestoasa de apă (Emys orbicularis) este plasată în categoria speciilor vulnerabile, fiind în principal afectată de degradarea, distrugerea și fragmentarea habitatelor, la care se adaugă și braconajul.
„Țestoasa de apă este singura specie de țestoasă semiacvatică nativă din fauna României cu o nevoie urgentă de a fi îngrijită și de a-i fi asigurate toate condițiile speciale pentru a-i evita extincția”, a declarat Vlad Cioflec, biolog și ranger al Administrației Parcului Natural Văcărești.
Parcul Natural Văcărești este primul parc natural situat în mediul urban în România. Are o suprafață de 183 de hectare și adăpostește o faună bogată, inedită pentru contextul urban în care s-a dezvoltat. Administrația Parcului Natural Văcărești este entitatea care asigură managementul parcului și care pune în practică obiectivele de conservare, protecție și vizitare.