Summitul G20 a impus ca obiectiv limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius

Liderii statelor membre G20 au convenit, în cadrul summitului ce a avut loc la Roma, asupra unui obiectiv precis al limitării creşterii încălzirii globale – de 1,5 grade Celsius faţă de nivelul preindustrial. Discuțiile continuă, începând de luni, în cadrul summitului privind schimbările climatice COP26 de la Glasgow, în Scoţia. 

Liderii celor mai dezvoltate economii ale lumii și-au asumat angajamentul de a ajunge la neutralitate climatică în ceea ce privește emisiile de CO2 „până la jumătatea secolului sau în jurul acelui moment”, făcând referire la faptul că Arabia Saudită și China și-au impus ca țintă anul 2060. Statele din G20 au convenit să continue eforturile de limitare a încălzirii globale prin „acțiuni semnificative și eficiente”, potrivit comunicatului final al G20.

Totuși, acest comunicat nu include un angajament propriu-zis de a atinge ținta de zero emisii nete de carbon până în 2050, ceea ce i-a dezamăgit pe unii activiștii de mediu.

Greenpeace a condamnat declarația ca fiind slabă și „lipsă de ambiție și viziune” și a spus că liderii G20 să concretizeze acțiuni clare înainte de conferința Cop26 privind clima de la Glasgow. „Dacă G20 a fost o repetiție generală pentru COP26, atunci liderii mondiali și-au ratat replicile”, a spus directorul executiv, Jennifer Morgan, potrivit theguardian.com

Tom Burke, de la thinktank-ul E3G, a lăudat însă schimbările în limbajul agreat. „Aceasta este o schimbare față de ceea ce au spus anterior. Cuvintele cruciale sunt pentru acest deceniu. Anterior, au vorbit doar despre 2050, care este prea departe”, a spus el.

„Aceasta este o expresie a unui sentiment de urgență tot mai mare în G20, condus atât de evenimente, cât și de știință. Acesta este un semnal politic care va da un impuls COP și va ajuta la ajungerea la un acord la COP. Nu ne așteptam la un astfel de limbaj”, a spus Burke.

Summit G20 fără Rusia și fără China

Pe de altă parte, președintele SUA, Joe Biden, a declarat să summitul G20 „a arătat puterea Americii atunci când aceasta se implică”. Biden i-a criticat pe preşedinţii Rusiei şi Chinei, care nu au venit la Roma. „Rusia şi China pur şi simplu nu s-au prezentat” când este vorba de „asumarea angajamentelor pentru climă”, a afirmat Joe Biden.

Potrivit acestuia, G20 a produs totuşi rezultate tangibile asupra climei, economiei şi pandemiei de COVID-19. „Cred că am făcut progrese tangibile, în parte datorită hotărârii pe care Statele Unite au adus-o la masa” discuţiilor, a mai spus preşedintele Biden.

Președintele României Klaus Iohannis va participa, la rândul său, în perioada 1-2 noiembrie, la Summitul COP26. Potrivit unui comunicat de presă, în cadrul reuniunii, Iohannis va susţine Declaraţia Naţională, în care va transmite poziţia României, cu accent pe demersurile pe care le face ţara noastră pentru a limita efectele schimbărilor climatice.

România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, se angajează să contribuie la eforturile Uniunii de a reduce cu cel puţin 55% emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030 (comparativ cu nivelul din 1990) şi de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. România susţine la COP26 eforturile pentru finalizarea regulilor de operaţionalizare a Acordului de la Paris şi rămâne angajată în ceea ce priveşte implementarea acestuia.

Inițial, ministrul mediului, Tanczos Barna, anunțase că va reprezenta România la COP26.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri