Summitul de la Tokyo: Povara incalzirii globale cade pe sectorul privat

Liderii europeni si japonezi, in cadrul summitului anual din Tokyo, au cerut tinte „ambitioase si clare” pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, iar lupta cu incalzirea globala necesita mobilizarea „investitiilor fara precedent si finantarilor”, in special din partea sectorului privat, informeaza BBC News.

Liderii au mai concluzionat ca ar fi folositor ca japonezii sa exploreze tinte separate pentru tipuri diferite de industrii. Concluziile summitului din Tokyo vor fi prezentate mai departe, la intalnirea G8, care va avea loc in Iulie.

Confirmand estimarile IPCC-ului de anul trecut, comunicatul summitului arata ca „emisiile globale de gaze cu efect de sera trebuie sa atinga nivelul maxim in urmatorii 10-15 ani” si sa se reduca incet dupa aceasta perioada.

„Japonia si Uniunea Europeana sunt preocupate de faptul ca este nevoie de o abordare foarte ambitioasa si internationala pentru a gestiona provocarea urgenta a schimbarilor climatice si pentru promovarea unei economii globale cu emisii scazute de carbon”, se arata in comunicat.

Cele doua parti si-au reafirmat disponibilitatea pentru a juca rolurile centrale in lupta cu schimbarile climatice. Prim ministrul japonez Yasuo Fukuda, Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si prim ministrul sloven Janez Jansa (in capacitatea sa de Presedinte al Consiliului European), au fost de acord ca natiunile industrializate trebuie sa reduca nivelurile emisiilor cu intre 25% si 40% pana in 2020, fata de nivelurile inregistrate in 1990.

Europa insista pentru un acord global care sa fie adoptat odata cu expirarea tintelor prevazute de Protocolul de la Kyoto, in 2012, si s-a obligat sa-si reduca emisiile cu 20% pana in 2020, sau cu 30% daca toate natiunile industrializate sunt de acord.

Japonia, cu acordul SUA, propune un plan de stabilire a unor tinte diferentiate in functie de sectoarele industriale. Japonia considera ca acesta ar fi un mod mai eficient de reducere a emisiilor si in acelasi timp va reduce posibilitatea ca industriile poluante sa migreze in tarile in curs de dezvoltare, unde nu exista restrictii de emisii.

Documentul UE/Japonia trateaza si aceasta problema, spunand ca „economiile in curs de dezvoltarea ar trebui sa contribuie la reducerea emisiilor in concordanta cu responsabilitatile si capabilitatile pe care le au”.
Tarile in curs de dezvoltare vor un acord post-Kyoto care sa le aduca fonduri pentru a le ajuta sa se pregateasca pentru impactul climei, cum sunt secetele, inundatiile si schimbarile conditiilor pentru agricultura.

Summitul de la Tokyo a concluzionat ca sume semnificative, fara precedent, vor fi necesare, atat pentru finantarea acestor masuri de adaptare, cat si pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Dar guvernele nu vor plati direct, au fost de acord liderii, ci banii trebuie sa vina de la sectorul privat.

spot_img

Ultimele știri