Summit-ul ONU de la New York – un pas in plus spre Bali

Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a inchis luni, 24 septembrie. summit-ul inedit consacrat incalzirii climatice de la New York, afirmand ca a auzit "un apel clar al conducatorilor lumii pentru un progres decisiv" , informeaza AFP.

Ban Ki-Moon le-a cerut liderilor celor 150 de state sa actioneze imediat. "Schimbarea climatica si raspunsul pe care il vom da vor defini epoca noastra si vor determina mostenirea globala pe care o vom lasa generatiilor viitoare", a declarat el, invitand la un progres substantial la conferinta din Bali.

"Aceasta provocare fara precedent cere o actiune fara precedent si o asumare a responsabilitatilor fara precedent. Asumarea responsabilitatii de catre dumneavoastra", a spus acesta.

"Acest eveniment a trimis un puternic semnal politic lumii, si conferinta din Bali, potrivit caruia exista cel mai inalt nivel de vointa si hotarare de a rupe cu trecutul si de a actiona in mod decisiv", a spus Ban intr-o declaratie finala.

Arnold Schwarzenegger: Sa uitam Kyoto, sa privim spre Bali

"Trebuie sa ajungem la acord international care sa poata fi respectat atat de tarile sarace, cat si de cele bogate", a spus luni, 24 septembrie, guvernatorul Californiei, Arnold Schwarzenegger, in cadrul summit-ului ONU pe probleme climatice de la New York.

Guvernatorul Californiei a declarat ca statele sarace si bogate au responsabilitati diferite in lupta impotriva incalzirii globale si ca natiunile trebuie sa inceteze sa mai dea vina una pe cealalta. "A venit momentul sa nu ne mai uitam inapoi spre protocolul de la Kyoto. Consecintele incalzirii globale sunt presante. Nu conteaza cine e responsabil pentru trecut, important este cine e responsabil pentru viitor: adica noi toti", a declarat Arnold Schwarzenegger.

Schwarzenegger a subliniat ca statele uniunii vor lua masuri chiar daca administratia Bush refuza impunerea unei limite in ceea ce priveste emisiile de gaze cu efect de sera. California a adoptat o lege care impune industriilor de pe teritoriul sau sa reduca cu 25% pana in 2020 gazele cu efect de sera.

Alte state americane au inceput sa urmeze exemplul californian in diferite moduri. "California va conduce SUA catre actiune", a declarat Arnold Schwarzengger. "Ceea ce vom face este sa schimbam dinamica", a adaugat el.

Al Gore: Lumea ar fi un loc mai bun daca ne-ar pasa mai mult de mediu decat de Paris Hilton

Fostul vicepresedinte american si ardent aparator al mediului, Al Gore, a mentionat, la randul sau, o lista de efecte ale incalzirii globale, de la topirea calotei glaciare arctice la disparitia lacurilor in Africa. "Este nevoie sa actionam acum", a subliniat Al Gore la summit-ul ONU.

Am face mai multe progrese daca ne-am concentra pe problemele reale ale lumii, in loc sa ne preocupam de O.J. Simpson sau Paris Hilton, a declarat Al Gore.

Condoleeza Rice: Avem nevoie de o revolutie tehnologica

Secretarul de stat Condoleeza Rice a reprezentat Statele Unite la simmut-ul ONU, in absenta presedintelui George W. Bush. Acesta a pus accentul pe partea tehnologica a problematicii schimbarilor climatice.

"Lumea are nevoie de o revolutie tehnologica", a declarat Condoleeza Rice. "Doar existenta tehnologiilor din domeniul energie nu va face fata cererii mondiale de energie si nu va duce la reducerea emisiilor de dioxid de carbon, in acelasi timp", a declarat aceasta.

Ban Ki-Moon: Nu mai putem continua asa

Negocierile privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon se afla in impas, a declarat, la randul sau, secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon. El a facut un apel catre liderii lumii pentru deblocarea discutiilor pe tema incalzirii globale, in cadrul summit-ului organizat sub patronajul ONU la New York.

"Nu mai putem continua asa", declara secretarul general al ONU, cu cateva zile inaintea summit-ului. "A venit momentul pentru actiuni decisive la nivel global", a mai spus oficialul.

Intalnirea a adunat 150 de tari la New York si s-a axat pe patru teme majore: schimbari climatice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, tehnologie si finantare, informeaza wbcsd.org, citand AFP.

Evenimentul de la New York este urmat, joi si vineri, de discutii la nivel ministerial, in Washington, intre 16 tari care sunt responsabile pentru 90% din emisiile de gaze cu efect de sera din lume. Intalnirea de la Washington este organizata la initiativa presedintelui american George W.Bush.

Bali, moment cheie al negocierilor privind schimbarile climatice

Aceste intalniri au ca scop deblocarea discutiilor de la nivel politic pe tema schimbarilor climatice, pentru ca la conferinta de la Bali, Indonezia, sa fie luate masuri concrete. Summit-ul din Indonezia reprezinta un moment cheie al negocierilor privind reducerea emisiilor, intrucat se astea

Toate sperantele stau, in acest moment, in intalnirea de la Bali care va avea loc intre 3 si 14 decembrie. Obiectivul principal al evenimentului este stabilirea unei strategii pe un termen de doi ani pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon dupa 2012, cand prima faza a Protocolului de la Kyoto se va fi terminat.

"Este important ca la intalnirea de la New York de luni sa transmitem un semnal important la cel mai inalt nivel politic ca negocierile trebuie incepute la Bali", declara Yvo de Boer, secretarul executiv al UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC), saptamana trecuta.

Foto: augie.edu

spot_img

Ultimele știri