Summit climă – Korodi: România a pornit în prima linie împotriva schimbărilor climatice

Attila Korodi, ministrul mediului, și John W. Ashe, președintele Adunării Generale a ONU
Attila Korodi, ministrul mediului, și John W. Ashe, președintele Adunării Generale a ONU

Prezent la Summit-ul pe climă, care a avut loc ieri la New York, Attila Korodi, ministrul mediului și schimbărilor climatice și vicepreședintele UNEA (Adunarea Națiunilor Unite de Mediu) a reamintit că România s-a aflat, de la început, în prima linie a luptei împotriva schimbărilor climatice.

Țara noastră fost primul stat care în 2001 a ratificat Protocolul de la Kyoto, angajându-se să-și diminueze cu 8% emisiile de gaze cu efect de seră, față de anul său de referință, 1989. Datele inventariate în 2012 arată că angajamentul a fost îndeplinit și depășit semnificativ, reducerile de emisii GES ale României fiind de 58%, a precizat Korodi.

În ultimii ani țara noastră a stimulat solid dezvoltarea acestui sector; iar astăzi, aproape un sfert din totalul consumului de energie al României este asigurat din surse regenerabile”, a declarat Attila Korodi.

Referindu-se la necesitatea adoptării anul viitor a noului acord global obligatoriu privind schimbările climatice, ministrul mediului și schimbărilor climatice a făcut apel la o acțiune concertată și rapidă.

Doar o acțiune a tuturor națiunilor poate limita creșterea temperaturii globale, astfel încât să nu trecem de pragul de două grade Celsius până în anul 2050. De aceea trebuie să avem la Paris, în 2015, toate țările pregătite să semneze și să își asume un acord climatic ambițios. Este principalul obiectiv pe care îl urmărește și evenimentul excepțional găzduit azi de Organizația Națiunilor Unite”, a precizat Korodi.

Apelul la mobilizarea națiunilor pentru semnarea noului acord global are loc în contextul în care, la nivel mondial, sunt înregistrate creșteri considerabile ale emisiilor de gaze cu efect de seră, cele mai mari cantități de GES provenind din China și SUA.

spot_img

Ultimele știri