Sulfina Barbu, interesata de destinatia banilor stransi din taxa verde

Democrat-liberala Sulfina Barbu ii solicita ministrului Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, prin intermediul unei scrisori deschise data publicitatii luni, o explicatie cu privire la destinatia banilor platiti pe ’taxa verde’.

Fostul ministru al Mediului cere "publicarea imediata a informatiilor referitoare la colectarea, depozitarea si reciclarea deseurilor provenite din aparatura electrica, electronica si electrocasnica (DEEE), in vederea unei informari corecte si transparente a cetatenilor".

Sulfina Barbu aminteste ca, potrivit legislatiei in vigoare, la data de 30 aprilie producatorii de aparatura electrica, electrocasnica si electronica trebuiau sa inainteze Agentiei Nationale de Protectia Mediului (ANPM) un raport privind rezultatele actiunii de colectare a DEEE. De asemenea, conform acelorasi prevederi legale, ANPM trebuie sa faca o sinteza a datelor obtinute de la producatori si de la organizatiile colective, pe care sa o posteze pe internet, pentru a asigura liberul acces al publicului la aceasta informatie.

"Va solicit sa dati publicitatii datele desprinse din aceasta raportare, pentru ca cetatenii Romaniei sa poata intelege clar cum au fost folosite sumele pe care ei le-au platit sub forma ’taxei verzi’ (timbrul verde) pentru colectarea, depozitarea si reciclarea/refolosirea DEEE", se arata in scrisoarea deschisa adresata ministrului Korodi.

In opinia Sulfinei Barbu, ministrul Mediului are "obligatia" de a obtine informatia de la organizatiile colective constituite si sa faca publica suma pe care trebuie sa o plateasca populatia sub forma ’timbrului verde’, atunci cand achizitioneaza produse electrice si electronice. "Pana in acest moment, aceasta informatie este necunoscuta", afirma ea.

Potrivit fostului ministru al Mediului, "anul trecut nu s-au colectat mai mult de aproximativ 100 gr de DEEE/cap de locuitor", "in conditiile in care tinta era de 3 kg/cap de locuitor". "Daca 2007 era inca perioada de tranzitie pentru Romania, 2008 este anul in care trebuie sa raportam Comisiei Europene ce am facut in acest domeniu. Iar tinta clara este de 4 kg DEEE/cap de locuitor. Suntem foarte departe de aceasta realizare!" – atrage atentia Sulfina Barbu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri