Peturile au acoperit PN Portile de Fier si Cheile Nerei-Beusnita

O cantitate importanta de ambalaje din plastic provenite din toate tarile Europei riverane Dunarii acopera circa 0,5 hectare din perimetrul zonei umede Balta Nera – Dunare, pe teritoriul localitatii Bazias, la intrarea in Parcul Natural Portile de Fier dinspre soseaua Pojejena – Socol, se arata in raportul de monitorizare alternativa a mediului realizat in mai in Parcurile Naturale Portile de Fier si Cheile Nerei – Beusnita.

Aceste ambalaje de plastic au fost transportate de apele de viitura si impinse de curenti pe malul golfului de la intrarea Dunarii in Romania. De asemenea, pe intreg malul Dunarii din zona monitorizata exista, din loc in loc, abandonate, ambalaje de plastic si arbori transportati cu ocazia viiturilor.

Pe traseele din interiorul zonei umede Balta Nera – Dunare, in special pe malul Nerei, exista ocazional abandonate ambalaje din plastic si sticla, iar in interiorul acestei arii s-au gasit urme de autovehicule si atelaje. Pe malul Nerei s-au gasit si sapte vetre de foc.

In Parcul Natural Cheile Nerei – Beusnita, pe traseul pastravariei Valea Beiului – Cascada Beusnita, din interiorul rezervatiei, exista, ocazional, abandonate ambalaje din plastic, sticla si vetre de foc, depistandu-se patru astfel de cazuri.

In ceea ce priveste biodiversitatea, in Parcul Natural Portile de Fier, in interiorul zonei umede Balta Nera – Dunare, pe malul Nerei, exista resturi arse de arbori tineri in dreptul vetrelor de foc, pe intregul traseu monitorizat, ocazional, fiind intalnite la malul apei exemplare de pesti mici morti. In Rezervatia Rapa cu Lastuni – Valea Divici, pentru al doilea an consecutiv, lastunii nu s-au mai intors in colonia din abrupturile loessoide ale rezervatiei.

In interiorul camparii improvizate de la Valea Beiului, in rezervatia Cheile Nerei – Beusnita, exista resturi de arbori tineri cu care s-a facut focul, iar covorul vegetal este partial distrus in urma practicarii unor activitati de agrement de catre turisti, se mai arata in raport.

Referitor la Apa Dunarii, in zona inclusa in Parcul Natural Portile de Fier, aceasta are o turbiditate ridicata, iar pe suprafata acesteia, izolat, sunt transportate pelicule sau urme de carburanti, grasimi si, ocazional, ambalaje de plastic. De asemenea, in apa Dunarii, vizibilitatea obiectelor este limitata la o adancime de 20 de centimetri, iar pe o distanta de trei metri de la mal aceasta are un miros caracteristic de ape uzate de canalizare.

Apa raului Nera a fost monitorizata pe o portiune de doi kilometri in interiorul zonei umede Balata Nera – Dunare si s-a constatat ca are o turbiditate redusa, existand o vizibilitate buna a obiectelor din apa pe adancimea de 60 de centimetri.

In zona Parcului National Cheile Nerei – Beusnita, apa paraului Valea Beiului, pe traseul monitorizat, are o turbiditate foarte redusa, existand o vizibilitate buna a obiectelor din apa pe o adancime 1,50 metri, constatata in acumulari. Apa izvoarelor de la Ochiu Bei si din zona cascadelor Beusnita este lipsita de turbiditate.

La capitolul ecoturism, voluntarii au constatat ca in niciuna dintre zonele monitorizate nu exista campari omologate, iar turistii isi monteaza corturile in locuri care nu au utilitati minime destinate protejarii mediului, cum ar fi: toalete, locuri de preparare a hranei, sistem de colectare a deseurilor si ambalajelor, instalatii de apa curenta si de colectare a scurgerilor de ape uzate etc.

Sistemul informational din teren destinat promovarii prin turism a patrimoniului natural si cultural – istoric din zona este aproape inexistent, marcajele, panourile si indicatoarele turistice sunt insuficiente, iar informatiile necesare promovarii regimului de arie naturala protejata este sunt insuficiente sau depasite de reglementarile noi aparute, reprezinta alte constatari ale voluntarilor care au intocmit acest raport.

Acestia au identificat si o serie de agresiuni impotriva mediului, specifice practicarii turismului, cum ar fi: existenta vetrelor de foc si a ambalajelor din plastic aruncate in campingul improvizat din zona pensiunii Apus de Soare din localitatea Bazias si faptul ca turistii si politistii de frontiera intra cu autoturisme in interiorul rezervatiei in zona umeda Balta Nera – Dunare, in cazul PN Portile de Fier, in timp ce in PN Cheile Nerei – Beusnita, in camparea de la Valea Beiului, turistii practica direct in albia paraului Bei activitati destinate nevoilor personale – spalarea alimentelor, imbaiere, depozitarea sticlelor de bauturi si a alimentelor in vederea racirii, abandonarea deseurilor in apa sau pe mal. De asemenea, nivelul zgomotului este ridicat din cauza folosirii radiocasetofoanelor in aer liber si a organizarii de petreceri ad-hoc in grup, cu consumarea de bauturi alcoolice. Pe traseul pastravaria Valea Beiului – Cascada Beusnita din rezervatia Cheile Nerei – Beusnita circula autoturisme si ATV-uri, iar stancile si arborii sunt inscriptionati cu diverse mesaje.

In urma monitorizarii, voluntarii au facut si unele recomandari pentru imbunatatirea managementului zonelor monitorizate. Printre acestea s-au numarat realizarea de parteneriate public – private cu investitori interesati in amenajarea unor campari ecologice in afara zonelor speciale de protectie pe traseele turistice Podul Beiului – Cascada Beusnita si Valea Dunarii, realizarea unui sistem integrat de management al deseurilor la nivel de comuna cu includerea in sistem a ariilor naturale protejate, realizarea unui sistem eficient destinat cunoasterii de catre populatie si turisti a regimului ariilor naturale protejate, promovarii patrimoniului natural si cultural – istoric din zona, colectarea de urgenta a ambalajelor si deseurilor menajere din locurile de campare improvizate, situate in zona ariilor naturale protejate. De asemenea, au recomandat luarea de masuri din partea autoritatilor locale de protectia mediului, precum intensificarea controalelor din partea primariilor Sasca Montana, Pojejena, Socol, a Inspectoratului Judetean al Garzii de Mediu, Inspectiei Silvice si de Vanatoare
Caras – Severin, Inspectiei Sanitar – Veterinare Caras – Severin, administratiilor parcurilor din cadrul directiilor silvice Resita si Mehedinti, in scopul prevenirii si stoparii fenomenelor de agresiune impotriva patrimoniului natural al parcurilor.

Monitorizarea a fost realizata de membrii centrului transfrontalier de voluntariat al Grupului Ecologic de Colaborare Nera. Prin aceasta activitate, voluntarii GEC Nera colecteaza informatii privind starea factorilor de mediu si a biodiversitatii in zona ariilor naturale protejate, precum si despre cele mai frecvente si periculoase fenomenele de agresiune impotriva mediului provocate de activitatile antropice.

Informatiile colectate sunt inscrise in formulare de monitorizare alternativa a mediului, iar pe baza lor GEC Nera intocmeste rapoarte lunare, incluzand concluzii privind starea mediului si recomandari privind directii de actiune. Aceste rapoarte sunt distribuite autoritatilor publice responsabile de implementarea politicilor de mediu in aceasta zona si presei.

Rapoartele de monitorizare au rolul de a furniza informatii alternative din zona societatii civile si de a contribui la fundamentarea de decizii care sa previna si sa stopeze fenomenele de agresiune impotriva mediului, fenomene care se manifesta in special impotriva patrimoniului natural al parcurilor si rezervatiilor naturale plasate in sudul Banatului.

spot_img

Ultimele știri