Noua Directiva europeana cu privire la calitatea aerului impune stimularea investitiilor agentilor economici pentru respectarea standardelor privind calitatea aerului si refacerea, de catre Ministerul Mediului, a Planului national de actiune pentru protectia atmosferei, sustine deputatul democrat-liberal Sulfina Barbu, citata de Agerpres.
In calitate de presedinte al Comisiei de administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic, ea a atras atentia ca la nivelul Uniunii Europene s-au stabilit standarde pentru reducerea concentratiilor unui nou tip de particule fine din atmosfera, asa-numitele PM2,5. Conform comunicatului, noua Directiva, care intra in vigoare incepand din vara lui 2010, reglementeaza emisiile acestui nou tip de particule poluante, introducand o valoare limita de 25 de micrograme/m3 pentru PM2,5.
"In conditiile in care Romania are dificultati in respectarea standardelor anterioare, mai relaxate, referitoare la particulele grosiere PM10, trebuie informati agentii economici si trebuie impulsionate investitiile pe care acestia le fac pentru a respecta noile reglementari, pentru ca emisiile actuale sunt generate in mare parte de industrie.
In plus, Planul national de actiune pentru protectia atmosferei trebuie gandit pe baza noilor coordonate impuse de Directiva 2008/50/CE", a afirmat deputatul PD-L. Sulfina Barbu apreciaza ca este necesara refacerea hartii zonelor critice in care se inregistreaza depasiri ale limitelor admise, pentru o notificare reala catre Comisia Europeana. "Chiar daca nu putem solicita prelungirea intervalului de conformare, trebuie sa privim cu atentie la problemele de acum, pentru a putea urmari din timp modul in care agentii economici fac corectiile necesare, mai ales in industrie, unde aceste masuri sunt costisitoare si greu de implementat", a precizat ea.