Sugestii APSNE SunE pentru programul Casa Verde

Finantarea proiectelor solare, constituirea unui consiliu specializat la nivelul Administratiei Fondului pentru Mediu si un sistem de monitorizare a proiectelor sunt propunerile pe care le-a facut Asociatia Patronala Surse Noi de Energie (APSNE SunE), in cadrul dezbaterii organizate astazi, “Impreuna invingatori in cursa energiilor regenerabile”.

Reprezentantii Asociatiei au tinut sa faca aceste recomandari pentru buna desfasurare a programului Casa Verde, din cauza problemelor cu care s-au confruntat importatorii si instalatorii de sisteme pentru energia regenerabila de la demararea proiectului in octombrie 2008. Acesta a aratat ca impactul initial al proiectului nu a fost unul neaparat pozitiv pentru industrie, pentru ca ghidul programului nu a fost destul de bine pregatit in comparatie cu amploarea sa.

O alta problema abordata de reprezentantii APSNE SunE a fost blocarea activitatii pe o perioada de opt luni, blocare ce s-a suprapus peste declansarea crizei financiare in Romania. Un alt aspect asupra caruia au insistat reprezentantii Asociatiei a fost excluderea persoanelor fizice din noul program refacut de ministrul Mediului, Nicolae Nemirshi.

”Din cauza acestor probleme, ne vedem obligati sa revenim cu o parte dintre propunerile noastre initiale de reglementare a ghidului de finantare, care nu se regasesc in modificarile operate la prima varianta. Este cel mai normal act, ce se constituie intr-un sistem de monitorizare a proiectelor, pentru ca, in schimbul subventiei, persoana ce beneficiaza de ea ofera o informatie periodica utila statisticilor. Astfel se pot evita scenariile de frauda si se pot face analize comparative pe zone geografice, firme si producatori”, se arata in documentul intocmit de APSNE SunE, care a fost trimis la Ministerul Mediului.

Dezbaterea publica a fost organizata de APSNE SunE la initiativa Institutului de Studii si Proiectari Energetice si a fost dedicata membrilor Asociatiei si celor interesati de programul Casa Verde, demarat de Administratia Fondului pentru Mediu.

Subventia oferita de Administratia Fondului pentru Mediu este de 70% din “cheltuielile eligibile ale proiectului”. Programul de inlocuire a sistemelor de incalzire a suferit mai multe modificari fata de forma sa initiala, principalele fiind reducerea subventiei de la 90% si schimbarea destinatiei – acesta fiind accesibil in prezent doar administratiilor locale.

Foto: getgreengosolar.com

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri