Subvenții fără precedent pentru achiziționarea de mașini electrice și hibrid plug-in prin ”Rabla Plus”

Programele ” Rabla Clasic ” și ” Rabla Plus ” vor deveni accesibile atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice, începând cu 18 mai, a anunțat, joi, ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, în cadrul unei conferințe.

rabla plus

Potrivit ministrului Mediului, subvenția acordată în cadrul programului „Rabla Plus” pentru mașinile 100% electrice este de 10.000 de euro.

Noutatea este că nu trebui să fii posesorul unei mașini care să aibă o vechime mai mare de 8 ani, ca să poți să o predai și să obții această subvenție, ci poți, pur și șimplu, să accesezi acest program și să intri în posesia unei mașini 100% electrică.  În același timp, cetățenii care au acasă o mașină mai veche de 8 ani, pot să adauge suma de casare de 6.500 de lei, la cei 10.000 de euro, aproximativ 45.000 de lei. În același timp, o altă noutate (…) este că acordăm o subvenție de 4.500 de euro pentru hibrid plug-in, la care fiecare cetățean are de ales: ori are o mașină veche și poate să adauge 6.500 de lei la 4.500 de euro sau se duce pur și simplu și depune documentația la AFM”, a spus ministrul Mediului.

Referindu-se la ”Rabla Clasic”, ajuns la a 13-a ediție, ministrul Grațiela Gavrilescu, a precizat că s-a decis păstrea valorii sumei de casare, 6.500, neschimbată în ultimii doi ani, cu diferența că din acest an se acordă o diferență de 1.700 de lei, pentru mașinile hibrid, și 1.000 de lei pentru mașinile care poluează cu emisii până în 98 g/CO2/km.

Programul ”Rabla” anul acesta va începe mai devreme față de ce a fost până acum. De joi (18 mai – n.r.) persoanele fizice pot să se înscrie în vederea achiziționării unui autovehicul noi. Luni și marți vom semna contractele cu toți dealerii acceptați  în cadrul proghramului, miercuri vom face centralizarea și vom publica pe site datele”, a declarat președintele Administraței Fondului pentru Mediu (AFM), Cornel Brezuică.

Acesta a explicat că începând din acest an, persoanele fizice și  dealerii pot deconta până la sfârșitul anaului, mai exact până pe 15 decembrie.

O altă noutate în cadrul programului este aceea că în cazul persoanelor juridice, care au neclarități cu documentația depusă, Administrația Fondului pentru Mediu a decis să nu-i respingă. Aceștia vor fi trecuți pe o listă și vor avea un termen de 10 zile de conformare. Respectivele societăți comerciale sau instituții publice care vor avea documente de clarificat pot veni în termen de 10 zile să-și regleze situația, urmând o nouă evaluare și apoi vom hotărâ dacă sunt admise sau respinse”, a mai spus președintele AFM.

Acesta a precizat că bugetul celor două programe este mai mare cu 30% față de cel de anul trecut. Bugetul alocat pentru acest an în cazul programului „Rabla Clasic” se situează la 180 de milioane de lei iar pentru „Rabla Plus” la 45 de milioane de lei.

Piața autoturismelor ”verzi” s-a decuplat de la Rabla. Peste 400 de mașini electrice și hibride, cumpărate în T1

Programele Rabla Clasic și Rabla Plus, aprobate prin Ordin

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri