Subscrierile din piața asigurărilor proiectelor regenergabile estimate la 15 milioane euro

Potențial de subscriere a primelor de asigurare care se ridică la aproximativ 15 milioane de euro, fără a se lua în calcul și componentă de protecție a afacerilor pe secțiunea de întrerupere a activității care ar putea dubla această cifră, a declarat, în cadrul unui interviu acordat Green Report, Marius Georgescu, Director adjunct Asigurările Generale Corporate, Generali România.

Piața asigurărilor din România are capacitatea de a satisface cererile celor care investesc în proiecte regenerabile?

Desigur că piața din România are capacitatea de a satisface cererea pe segmentul proiectelor regenerabile. Piața noastră are o varitate de produse care să asigure toate etapele unui proiect regenerabil (începând de la proiectare până la etapa operațională), printre care enumerăm: Asigurare Toate Riscurile pentru Lucrări de construcții/montaj, Asigurare de Echipamente și Aparatură Electronică, Asigurare de Avarii Accidentale ale Mașinilor și Pierderea de profit ca urmare a avarierii accidentale a mașinilor, Asigurare de Mașini și Utilaje de Şantier, Asigurare de Pagube Materiale, Asigurare de Răspundere Civilă Legală față de Terți, Asigurare de Răspundere Profesională a Arhitecților și Proiectanților în domeniul construcțiilor, Asigurarea de Răspunderea Angajatorului pentru daune cauzate angajaților, Asigurare de Garanție de participare la licitație, Asigurare de Garanție de Bună Execuție, Asigurare de Garanție de Întreținere și Asigurare de Garanție de Plată Avans.

La cât estimați totalul pieței de asigurări generate de investițiile în acest domeniu?

Conform datelor publicate în presă, în România s-au investit aproximativ 6 miliarde de euro în energie verde, această sumă traducându-se în limbajul pieței de asigurări la un potențial de subscriere a primelor de asigurare care se ridică la aproximativ 15 milioane de euro, fără a se lua în calcul și componentă de protecție a afacerilor pe secțiunea de întrerupere a activității care ar putea dubla această cifră.

La cât estimați valoarea totală a răspunderilor aferente proiectelor regenerabile în România? Putem avea o estimare pe sectoare : eolian, fotovoltaic, microhidro și biomasa?

La sfârșitul anului 2013 figureau ca fiind instalate proiecte de energie regenerabilă cu o putere totală de 4.253 MW, cu o pondere a fiecărui proiect de 58,85% eolian, 27,15% fotovoltaic, 12,46% hidro și 1,54% biomasă.

Între ce sume variază asigurarea unui proiect, în funcție de tipul proiectului (eolian, fotovoltaic, microhidro și biomasa) ? Care sunt cotele de prima?

Sumele asigurate trebuie să reflecte valorile de înlocuire de nou, calculate desigur în conformitate cu dimensiunea proiectului această regulă se aplică atât pe parcursul construcției, cât și în faza operațională. Cu Cotele de primă pot varia în funcție de solicitarea fiecărui client și de apetitul la risc al companiei de asigurări (acoperiri suplimentare, limite de despăgubire, franșize, expunerea pe fenomene catastrofale).

Care sunt estimările pentru anul în curs ținând cont de instabilitatea legislativă care, din păcate, nu pare să se redreseze prea curând?

Aceasta instabilitatea legislativă o privim ca pe o chestiune temporară care face parte din procesul de îmbunatățire a cadrului legal care să asigure accesarea fondurilor europene privind valorificarea surselor regenerabile de energie.

Conform anunțului făcut de către Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE), România deja a atins obiectivul asumat prin proiectul Europa 2020 (care prevede conformarea la cerințele de mediu ale Uniunii Europene), prin care are trasat ca, până în 2020, să atingă un consum din surse regenerabile de 24% din consumul total, ceea ce înseamnă că există interes ridicat și ca industria energetică se îndreaptă într-o direcție bună.

Având în vedere faptul că România este o sursă de producție pe toate tipurile de surse regenerabile de biomasă, energie eoliană, energie solară, microhidrocentrale, voltaic și geotermal, estimam că în anul 2014 să se atingă un nivel de peste 2 miliarde de euro a investițiilor în proiecte regenerabile.

Totodată estimăm pe parcursul acestui an o creștere semnificativă pe segmentul fotovoltaic, având în vedere experiența acumulată în acest domeniu și faptul că prețul investițiilor a devenit mai accesibil pe acest segment.

spot_img

Ultimele știri