Sub lupa UE: poluarea cu microplastice va fi reglementată

Consiliul de Mediu al UE propune măsuri cruciale pentru reducerea pierderilor de granule de plastic cu până la 74%, una dintre principalele surse de microplastice.

În cadrul ultimei reuniuni din 2024, Consiliul de Mediu al Uniunii Europene a adoptat o poziție esențială pentru combaterea poluării, concentrându-se pe reducerea pierderilor de granule din plastic, o sursă semnificativă de microplastice.

Aceste granule, utilizate în fabricarea produselor din plastic, reprezintă o amenințare majoră pentru mediu, iar reglementările discutate vizează prevenirea pierderilor în toate etapele lanțului de aprovizionare, de la producție la transport.

În 2019, au fost estimate între 52.140 și 184.290 de tone de peleți de plastic au poluat mediul înconjurător al Uniunii Europene.  

Până în prezent, microplasticele nu au fost reglementate de legislația UE într-o manieră cuprinzătoare și nu există norme UE specifice privind pierderile de pelete din plastic. 

Peletele din plastic ocupă locul al treilea în topul celor mai mari surse de emisii neintenționate de microplastic, după vopsele și anvelope. Totuși, este cunoscut impactul negativ al acestora asupra mediului, climei, economiei și, potențial, asupra sănătății umane. 

Reducerea poluării cu microplastice

Consiliul Uniunii Europene și-a exprimat oficial poziția privind pierderile de pelete din plastic (materiile prime industriale utilizate pentru fabricarea produselor din plastic) în mediu. Abordarea generală oferă Președinției Consiliului un mandat pentru negocierile cu Parlamentul European cu privire la forma finală a regulamentului. 

Dacă este corect gestionată, politica poate duce la reducerea plasticului din natură cu 74%, conform datelor oferite de UE.1 

Textul reglementării asigură condiții de concurență echitabile între transportatorii din UE și cei din afara UE. Î n plus, introduce obligații pentru navele maritime care transportă pelete din plastic, în conformitate cu recomandările Organizației Maritime Internaționale. 

Pierderile de pelete din plastic în mediul înconjurător reprezintă a treia cea mai mare sursă a tuturor emisiilor neintenționate de microplastice” spune Ministrul pentru Afaceri de Mediu și Economie Circulară din Ungaria, Anikó Raisz.

„Noile norme, primele de acest tip din UE, vor ajuta întreprinderile să reducă la minimum pierderile de pelete din plastic, contribuind la lupta împotriva poluării cu microplastice, care nu cunoaște frontiere sau limite”, mai spune Raisz. 

Reglementarea va fi aplicată pentru:  

  • operatorii economici care manipulează pelete din plastic în cantități de peste 5 tone în UE; 
  • transportatorii din UE și din afara UE care transportă pelete din plastic în UE; 
  • întreprinderile responsabile cu curățarea containerelor și rezervoarelor pentru peleți din plastic (adăugate de Consiliu în abordarea sa generală); 
  • expeditorii, operatorii, agenții și comandanții navelor maritime care părăsesc sau fac escală într-un port al unui stat membru (adăugat de Consiliu în abordarea sa generală). 

Transportul maritim, un element cheie  

Transportul maritim joacă un rol esențial în buna implementare a acestei directive. În 2022, aproximativ 38% din totalul granulelor de plastic transportate în UE au fost transportate pe mare.  

Prin urmare, Consiliul a introdus obligații specifice privind transportul pe cale maritimă al peleților din plastic (în containere de marfă), inclusiv asigurarea unui ambalaj de bună calitate și furnizarea de informații referitoare la încărcătură și alte informații tehnice.

Acest aspect se adaugă obligațiilor legate de transportul peleților din plastic pe cale rutieră, feroviară și fluvială, astfel cum sunt prevăzute în propunerea inițială a Comisiei.

De asemenea, autoritățile vor fi obligate să efectueze inspecții periodice pentru a se asigura că reglementările sunt respectate.

Pentru a facilita implementarea acestor măsuri, Consiliul a decis să acorde un termen suplimentar de un an pentru operatorii din sectorul maritim, comparativ cu restul normelor prevăzute în regulament.

În plus, în cazul în care Organizația Maritimă Internațională (IMO) adoptă alte măsuri de combatere a poluării maritime cu pelete de plastic provenite de la nave, regulamentul ar trebui modificat în consecință, la propunerea Comisiei. 

Certificare și verificare: măsuri pentru asigurarea respectării reglementărilor

Pentru a asigura conformitatea cu noile reglementări, autoritățile naționale vor fi nevoite să efectueze inspecții de mediu și să aplice măsuri de verificare bazate pe un sistem de evaluare a riscurilor.

Operatorii economici mari vor trebui să obțină un certificat de conformitate eliberat de o parte terță independentă, în timp ce întreprinderile mai mici – care manipulează sub 1,000 de tone anual – vor fi obligate să depună o declarație de conformitate pe proprie răspundere.

Consiliul va acorda microîntreprinderilor patru ani pentru a se conforma acestei obligații. 

Abordarea generală permite statelor membre să asigure conformitatea prin intermediul sistemelor naționale de autorizare stabilite.  

În plus, Consiliul a adăugat o obligație pentru autorități de a oferi acces liber și public la informații privind manipularea peleților de plastic.

Pentru a proteja mediul și pentru a ne asigura că măsurile sunt respectate, este esențial să avem un sistem de monitorizare și raportare eficient, care să impună sancțiuni în caz de nerespectare. Doar prin transparență și responsabilitate vom reuși să prevenim pierderile de granule de plastic în mediu”, a subliniat Anikó Raisz.

Poziția României în procesul de adoptare a regulamentului

Reprezentantul României la reuniunea Consiliului de Mediu, secretarul de stat al ministerului Mediului, Cristian Valer Beseni, a subliniat importanța noilor reglementări pentru protecția mediului și sănătatea cetățenilor, menționând în intervenția sa că România susține cu tărie măsurile menite să reducă poluarea cu microplastice și să protejeze ecosistemele naturale ale Uniunii Europene.

România susține adoptarea Regulamentului atât de necesar pentru a limita riscul pierderilor accidentale de granule de plastic. Considerăm că, prin această propunere, UE stabilește un precedent important cu privire la modul de reducere a poluării cu plastic la nivel mondial care poate avea efecte devastatoare pentru mediu, dar și asupra sănătății umane și economiei”, a transmis Beseni.

Etapele următoare: negocieri cu Parlamentul European

Abordarea generală adoptată de Consiliu va forma baza pentru negocierile cu Parlamentul European privind forma finală a regulamentului.

Aceste negocieri vor începe la începutul anului 2025, iar implementarea completă a reglementărilor este așteptată să aibă loc în următorii ani.

Deși implementarea acestora va necesita eforturi considerabile din partea statelor membre și a industriei, noile reglementări reprezintă un pas semnificativ în direcția unei economii circulare și a unui mediu mai curat.

Totodată, acestea vor contribui semnificativ la protejarea mediului, reducerea impactului asupra ecosistemelor și sănătății umane.

Următoarea reuniune a Consiliului de Mediu de la Bruxelles va avea loc pe 27 martie 2025.

#microplastice #legislatie #poluaremaritima #reglementarieuropene #stopareapoluarii #poluareplastic #granuleplastic #sanatatepublica #transportsustenabil #regulamentUE #microplastics #EUlegislation #circulareconomy

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri