Japonia a prezentat o strategie a controlului emisiilor de gaze cu efect de sera care a starnit critici aprinse la Bali, dar si banuiala unui complot intre aceasta tara si SUA pentru blocarea unui nou acord global, informeaza International Herald Tribune.
Propunerea japoneza nu mentioneaza necesitatea stabilirii unor limite legale, principiul de baza al Protocolului de la Kyoto. Japonia propune in schimb o abordare sectoriala in politica gazelor cu efect de sera, stabilind limite nationale in locul impunerii de norme internationale pentru controlul emisiilor.
"Incearca Japonia sa distruga Protocolul de la Kyoto la cea de-a zece aniversare a sa?", a intrebat ecologistul japonez Kyoko Kawaska. Colegii lor canadieni au vorbit de un posibil complot intre Japonia si Canada pentru ingreunarea negocierilor de la cea mai ampla intalnire climatica.
"Este foarte clar pentru unii dintre noi ca SUA si-ar dori foarte mult sa nu fie continuata strategia de la Kyoto, dar ii vor lasa pe colegii lor japonezi sa faca acest lucru", a declarat Steven Guilbeault, cunoscut ecologist canadian.
"Nu vrem ca SUA sa ramana in afara deciziei finale. Prioritatea noastra sunt negocierile la care putem adauga mai multe elemente", a declarat Hombu Kazuhiko, purtatorul de cuvant japonez la Bali. Negociatorul american Harlan Watson a declarat pentru AP ca Japonia actioneaza pe cont propriu, dar ca multe din propunerile japoneze sunt similar celor americane.
"Sunt exact genul de discutii la care ma astept in urmatoarele zile", a comentat Yvo de Boer, secretar executiv al UNFCCC.
Aceste schimburi de replici sunt doar inceputul greutatilor de la Bali unde mai mult de 180 de natiuni s-au adunat pentru a lansa cei doi ani de negocieri ai unui nou protocol global impotriva schimbarilor climatice.
Dupa ratificarea Australiei, SUA a ramas singura mare economie care se mai opune inca Protocolului de la Kyoto. Acest acord le cere celor 36 de natiuni industrializate sa-si reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 5% sub nivelul din 1990 pana in 2012.
Presedintele Bush considera ca aceste prevederi vor dauna economiei americane si ca ar trebui impus si unor poluatori ca India si China. Bush insista asupra unei abordari voluntare a reducerilor de emisii.
In schimb, Uniunea Europeana, cel mai puternic sustinator al Protocolului de la Kyoto, s-a angajat sa-si reduca emisiile cu 20% pana in 2020 si chiar 30% daca SUA se implica.