SUA, pe cale să impună etichetarea pentru OMG-uri

Senatul american a adoptat la finalul săptămânii trecute o lege prin care îi va obliga pe producători să includă pe etichetele produselor ingredientele modificate genetic. Propunerea legislativă are însă câteva prevederi care o vor face ineficientă, avertizează specialiștii.

omg-uri sua

Dacă va fi adoptată și de Camera Reprezentanților, producătorii vor avea mai multe opțiuni pentru semnalarea ingredientelor modificate genetic. Aceștia le vor putea transmite prin cuvinte, grafice sau coduri de bare care pot fi scanate cu telefoanele mobile.

Întocmai aceasta este una dintre probleme, avertizează cei care s-au opus adoptării legii în forma actuală. Politicieni precum Bernie Sanders spun că legea are un limbaj ambiguu și că permite folosirea exclusivă a metodelor electronice. Astfel, spune Sanders, nu se asigură transparența totală, ci se generează confuzie în rândurile consumatorilor.

Excluderea unor OMG-uri din lege, cea mai mare îngrijorare

Departamentul de Agricultură al Statelor Unite ale Americii urmează să întocmească lista cu ingredientele considerate OMG-uri.

Criticii se tem că unele produse, precum sfecla de zahăr, porumbul modificat sau uleiul de soia, nu vor fi incluse. În momentul procesării, acestea nu conțin aproape nimic din materialul genetic al cerealelor modificate genetic din care s-au dezvoltat. Autoritățile americane au dat însă asigurări că vor include porumbul, soia, culturile de zahăr și rapiță modificate genetic.

Statele Unite este cel mai mare producător de alimente cu ingrediente modificate genetic. Multe produse sunt obținute din soia, porumb sau alte cereale modificate, care sunt rezistente la insecte și pesticide.

Care este impactul asupra Uniunii Europene

Uniunea Europeană a introdus reglementări dure pentru produsele modificate genetic încă de acum 15 ani. Prin urmare, exportul de produse modificate genetic din SUA în Europa a fost descurajat. Un reprezentant al Fundației Internaționale pentru Agricultură Organică a explicat pentru RFI motivul.

În acest moment, companiile care folosesc OMG-uri nu pot exporta către Europa, pentru că piața alimentară e închisă. Nicio companie nu ar risca să aibă produse etichetate ca OMG-uri pe rafturile supermarketurilor europene.

Însă, odată cu introducerea noilor reglementări în SUA, produsele fără OMG-uri ar putea fi acceptate din nou pe piața europeană. Dezbaterea despre oportunitatea folosirii OMG-urilor este una de actualitate și pentru Europa, mai ales în contextul semnării viitorului acord comercial TTIP.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri