SUA: O companie miniera a primit interdictie de a rade un varf de munte

Administratia Obama s-a opus unuia dintre cele mai mari proiecte de minerit de carbune din SUA, pentru derularea caruia ar fi trebuit distrus un varf de munte, potrivit „The Guardian”.

Agentia pentru Protectia Mediului (EPA) din SUA a declarat ca va revoca permisul acordat minei Spruce Number One din West Virginia, care ar fi implicat distrugerea unei suprafete de aproape 9.000 de metri patrati, pe motiv ca ar fi afectat intr-un mod „inacceptabil” zonele naturale din jur.

Agentia a precizat ca este pentru prima data cand revoca un permis pe care l-a acordat deja si ca a facut acest lucru deoarece distrugerea muntelui ar fi produs daune ecologice majore. Decizia a fost contestata imediat de liderii din West Virginia si de catre grupurile de lobby in favoarea mineritului si pune bazele unei confruntari mai ample intre Agentia pentru Protectia Mediului si republicani, pe tema limitelor reglementarilor guvernamentale.

In decizia sa, EPA a mentionat ca in urma proiectului ar fi ajuns milioane de tone de deseuri miniere in apele curate din munti, ingropand peste 10 kilometri de rauri si provocand moartea tuturor pestilor si vietuitoarelor acvatice. De asemenea, aruncarea deseurilor miniere in rauri ar fi afectat calitatea apei consumata de localnici.

„Proiectul ar fi folosit practici miniere nesustenabile care ar fi pus in pericol viata comunitatilor si apa curata pe care acestia o consuma. Avem o responsabilitate prin lege de a proteja calitatea apei si pe oamenii care o consuma”, a declarat Peter Silva, administratorul Agentiei.

Noul-ales senator din West Virginia, Joe Manchin – care si-a construit campania electorala pe baza ideii ca practicile sale vor fi in conformitate cu reglementarile Agentiei – a declarat ca decizia va avea un efect de „inghetare” a economiei.

„Decizia de astazi a Agentiei pentru Protectia Mediului nu este doar gresita, ci este un act fara precedent al guvernului federal care va duce la pierderea mai multor locuri de munca decat in cea mai grava recesiune din istoria tarii”, a declarat Manchin.

Decizia EPA aduce la final aceasta controversa veche de aproape 13 ani. In 2007, proiectul a fost aprobat, insa data inceperii mineritului a fost amanata mereu de catre mai multe procese in instanta. Atunci, EPA nu a avut nicio obiectie, avand la conducere un sef numit de George Bush. Insa sub administratia Obama, Agentia a fost mai dispusa sa intervina in proiecte.
 

spot_img

Ultimele știri