SUA promit ca vor declara „cea mai mare arie marina protejata din lume” in jurul insulelor americane din Pacific, informeaza BBC. Pescuitul si mineritul vor fi interzise in aria protejata care se va intinde pe 500.000 de kilometri patrati si va cuprinde si Groapa Marianelor, cel mai adanc punct de pe glob. Presedintele Bush va anunta oficial programul in cadrul discursului pe care il va tine in aceasta seara.
Potrivit consilierului pe mediu al presedintelui american, James Connaughton, programul american intentioneaza sa fie "un exemplu pentru lume in domeniul eficientei managementului marin”.
Masura cuprinde si stabilirea a trei „monumente nationale” in diferite teritorii americane din Pacific – Groapa Marianelor si lungul arc de vulcani submarini, recifurile de corali din cele mai de nord insule Mariane si alti 8 atoli de coral si insule. Aceste zone sunt importante din punct de vedere ecologic dar si ca simboluri politice pentru americani, legat de istoria recenta a tarii.
"In insulele Mariane, aria protejata este extraordinara din punct de vedere al geologiei. Atolul Rose are cea mai mare suprafata de corali din lume”, a declarat Joshua Reichert, reprezentant al Grupului de Mediu Pew.
Zonele care vor fi protejate cuprind unele dintre cele mai salbatice si mai bogate ecosisteme, cu vulcani subacvatici si lacuri submarine de sulf care sunt considerate unice in lume.
Activistii de mediu aplauda masurile de protectie dar avertizeaza ca aceste eforturi sunt inutile daca nu sunt conjugate cu o lupta sustinuta impotriva incalzirii globale.
"In final, mostenirea criminala a lui Bush in ceea ce priveste clima o va depasi pe cea pozitiva privind oceanele, iar orice beneficiu ar putea sa revina recifurilor de corali va fi anulat de incalzirea marilor”, a declarat Brendan Cummings, diector al programelor oceanice din cadrul Centrului pentru Diversitate Biologica si critic cunoscut al politicii de mediu a administratiei Bush.
Foto: BBC.