Studiu: Zăpada din Arctica și Alpi, contaminată de microplastice

Niveluri semnificative de poluare cu microplastice au fost identificate în zăpada din Arctica și Alpi în cadrul unui nou studiu.

Zăpada captează particule din aer pe măsură ce cade, inclusiv microplastice, care sunt purtate de vânt. Mostrele prelevate de pe banchizele aflate între Groenlanda și Svalbard conțineau aproximativ 1.760 particule de microplastic per litru. Concentrații de până la 24.600 particule per litru au fost identificate în alte locuri de pe teritoriul Europei.

Cercetătorii au subliniat necesitatea studiilor privind impactul microplasticelor asupra sănătății umane, indicând un studiu mai vechi care identificase particule în țesut canceros de plămân.

Studiu: Oamenii consumă anual cel puțin 50.000 de particule de microplastic

„Avem mare nevoie de cercetări privind aspectul sănătății umane. Există atâtea studii publicate în prezent despre microplastice dar nimic despre sănătatea umană, iar acest lucru este straniu în opinia mea.”, a declarat Melanie Bergmann, autoare principală a studiului și cercetătoare la Institutul Alfred Wegener pentru Cercetări Marine și Polare din Germania.

Studiul a concluzionat că nivelurile ridicate de poluare indică o contaminare semnificativă a atmosferei cu microplastice. Aceste particule sunt împrăștiate pe întreg globul de către vânt. Cercetătorii au prelevat 22 de mostre din locuri precum Svalbard, alpii Elvețieni și orașul Bremen.

Echipamentul utilizat nu putea detecta particule mai mici decât 11 microni, iar Bergmann a declarat că este convinsă de existența multor altor particule de dimensiuni mai mici. Acestea ar putea fi ingerate de mai multe organisme și ar putea penetra membranele celulare, afectând organele mai ușor decât particulele mai mari.

Microplasticele provenite de la straturile protectoare pe bază de polimeri utilizate pentru vehicule, clădiri și nave au fost cele mai des întâlnite tipuri de particule, urmate de cauciuc, polietilenă și poliamide cum ar fi nylon-ul.

Un studiu publicat în primăvara acestui an arăta că microplasticele transportate pe calea aerului pot atinge locuri izolate. Conform unui alt studiu, chiar și cele mai adânci zone din oceane au fost contaminate cu microplastice.

spot_img

Ultimele știri