Studiu: Ţările sărace afectate de climă, mai dur decât s-a crezut

Un studiu publicat în revista Nature avertizează că schimbările climatice pot afecta mult mai mult țările sărace decât au apreciat economiștii și oamenii de știință până în prezent. În pofida schimbărilor climatice și a unei creșteri a mediei temperaturilor globale, de la 2 grade Celsius, cât se estimase anterior, la 3,5 grade Celsius, țările dezvoltate vor avea în continuare creștere economică, în timp ce economia țărilor sărace va fi semnificativ compromisă, scrie The Guardian.

 

 

Este unanim recunoscut că schimbările climatice vor avea un impact negativ de proporții asupra țărilor sărace. Totuși, un nou studiu relevă că repercusiunile de ordin economic ale schimbărilor climatice asupra țărilor sărace vor fi mult mai dure decât au estimat specialiștii anterior. Această concluzie contestă modelele climatice și economice anterioare, potrivit cărora planeta se va încălzi cu cu 2 grade Celsius și avansează ipoteza că temperatura medie globală va crește cu 3,5 grade Celsius.

Modelele economice actuale tratează creșterea economică, în principal, ca pe un factor extern. În aceste modele, încălzirea globală și impactul schimbărilor climatice nu afectează semnificativ viteza cu care se dezvoltă economia mondială. Însă, noul studiu, realizat de Frances Moore și Delavane Diaz de le Universitatea Stanford, SUA, regrupează lumea în țări bogate și sărace și concluzionează că, în pofida schimbărilor climatice, țările dezvoltate vor avea creștere economică mare, în timp ce economia țărilor sărace va fi semnificativ compromisă, PIB-ul fiind în creștere în țările bogate și în scădere în zonele sărace de pe glob.

Studiul mai arată că declinul economic în țările sărace ar putea fi stopat doar dacă poluarea cu dioxid de carbon, survenită în urma activităților oamenilor, ar fi diminuată, acesta fiind un drum sigur și rapid spre agravarea efectelor schimbărilor climatice. Ţările sărace sunt, în general, situate, în zone mai calde decât cele bogate și sunt, în consecință, mult mai expuse efectelor schimbărilor climatice. Iar temperaturile în creștere pot fi mult mai nefaste pentru țările sărace, deoarece acestea sunt tributare agriculturii și resurselor naturale, sectoare indiscutabil dependente de climă și de schimbările ei.

Citește și:

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri