Poluarea aerului a fost asociată cu o scădere a activității ovarelor femeilor, arată un nou studiu.
Conform experților, rezultatele sugerează că sistemul reproducător feminin este afectat de factori de mediu, deși studiul nu a analizat în mod specific impactul poluării aerului asupra fertilității.
Cu toate acestea, dacă efectele descoperite ar fi permanente, femeile ar putea avea o perioadă mai scurtă în care se pot reproduce și o menopauză mai timpurie, relatează The Guardian.
„Aspectele de mediu ale vieților noastre contează, așa că ar trebui să avem grijă de mediile închise și cele exterioare.”, a declarat Antonio La Marca, autor principal al studiului și cercetător la Universitatea Modena și Reggio Emilia din Italia.
Rezultatele sunt bazate pe un studiu al unui hormon numit AMH. Acesta indică numărul de ovule viabile pe care ovarele le pot produce. Nivelul hormonului diferă de la o femeie la alta și este afectat de mai mulți factori, inclusiv genetică, vârstă și fumat. Legătura sa cu fertilitatea este discutabilă: o rezervă ovariană scăzută nu va duce neapărat la dificultăți de concepție.
Cu toate acestea, La Marca a declarat că studii precedente au sugerat existența unei legături între poluarea aerului și fertilitate scăzută la femei, iar testele pe animale au arătat că poluarea ar putea afecta nivelurile de AMH.
Poluarea aerului duce la scăderea performanței la școală și la creșterea infracțiunilor
La Marca și colegii săi au analizat nivelurile de AMH în aproximativ 1300 de femei. Femeile care trăiau în aerul cel mai poluat erau de două până la trei ori mai predispuse să aibă nivelurile de AMH sub 1ng/ml, față de femeile care locuiau în zone mai puțin poluate.
Studiul are limitări, dat fiind faptul că echipa nu a putut ține cont de alți factori, cum ar fi sărăcia și problemele de sănătate, care de obicei sunt mai des întâlnite în zonele cu aer foarte poluat și ar putea și ele să afecteze nivelurile de AMH.