Studiu: națiunile G20 încă sunt conduse de industria combustibililor fosili

Măsurile climatice pentru a atinge țintele Acordului de la Paris sunt insuficiente în 19 dintre cele mai mari 20 de economii ale lumii, conform unui nou studiu care arată că deciziile politicienilor sunt influențate semnificativ de industria combustibililor fosili.

Conform studiului realizat de Climate Transparency, dintre națiunile G20, 15 au raportat o creștere a emisiilor anul trecut. 82% din energia produsă în cele 20 de națiuni este încă obținută din petrol, cărbune și gaze naturale. În ultimii 10 ani, subvențiile pentru combustibili fosili au crescut cu aproximativ 50% pentru a concura cu prețurile tot mai mici ale surselor de energie regenerabilă

Națiunile G20 au cheltuit 147 de miliarde de dolari pe subvenții în 2016, deși s-au angajat să le elimine acum mai mult de 10 ani.

Conform angajamentelor actuale, lumea se va încălzi cu 3.2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, mai mult decât dublul țintei de 1.5 grade Celsius stabilită în cadrul Acordului de la Paris, care este, conform oamenilor de știință, ultima șansă de a salva recifele de corali, ecosistemul Arctic și bunăstarea a sute de milioane de oameni care sunt la risc crescut de secete, inundații și incendii de vegetație.

Conform raportului, doar India a luat suficiente măsuri pentru a rămâne sub limita de 2 grade Celsius. Țări ca Rusia, Arabia Saudită și Turcia ar contribui la o încălzire de peste 4 grade Celsius.

China, cel mai mare emițător de CO2 din lume, și-a stabilizat emisiile prin reducerea dependenței de cărbune, însă anul trecut emisiile au început din nou să crească.

Indonezia, Brazilia și Argentina au promis să reducă defrișările, însă rata acestora nu a dat semne de încetinire.

Marea Britanie a făcut cea mai rapidă tranziție, cu o scădere de 7.7% a utilizării combustibililor fosili între 2012 și 2015, însă studiul atrage atenția că progresul ar putea încetini în următorii ani deoarece guvernul a tăiat sprijinul pentru case eficiente energetic și tarife fixe.

Autorii raportului au explicat că presiunile politice în națiunile G20 lucrează împotriva acțiunii climatice eficiente.

„Există o mare luptă a industriei de combustibili fosili împotriva regenerabilelor ieftine. Vechea economie este bine organizată și ei trebuie să pună presiune imensă pe guverne pentru a cheltui banii din taxe pentru a subvenționa vechea lume.”, a declarat Jan Burck, unul dintre autorii raportului.

Aceste presiuni politice se vor intensifica pe măsură ce guvernele sunt solicitate să reducă emisiile în sectorul agricol și de transport.

Conform raportului, emisiile generate de statele G20 trebuie să scadă în următorii doi ani și să fie reduse cu 50% până în 2030 pentru a limita încălzirea globală la 1.5 grade Celsius.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri