Studiu în 86 de țări: Mucurile de ţigară, printre cei mai des întâlniţi poluanţi în zone de coastă

O analiză bazată pe două studii la nivel mondial – unul, pe fundul apelor și altul, pe plaje și în zone de coastă – a arătat că mucurile de țigări, ambalajele din plastic, cutiile de metal și firele de pescuit sunt printre cele mai des întâlnite obiecte care poluează mările și oceanele. Analiza a vizat 86 de țări.

tigara
foto: indiawaterportal.org

Organizaţia pentru Cercetare Ştiinţifică şi Industrială a Commonwealth-ului (CSIRO) a publicat o analiză bazată pe rezultatele a două studii realizate la nivel mondial, în regim de voluntariat, pe tema poluării: primul, „Dive Against Debris”, efectuat pe fundul apelor şi condus de Project AWARE, iar al doilea, „International Coastal Cleanup” (ICC) al Ocean Conservancy, realizat în regiunea plajelor şi a zonelor de coastă.

Analiza CSIRO, prima de acest fel din lume, a dezvăluit că cele mai comune obiecte găsite pe fundul apelor de Project AWARE au fost firele de pescuit, fragmentele de plastic, cutiile de metal, recipientele de plastic şi de sticlă, ambalajele de alimente, sforile, pungile de plastic şi deşeurile din construcţii.

Cele mai comune deşeuri care poluează zonele de coastă sunt resturile de ţigări, fragmentele de plastic, ambalajele alimentare, sticlele de plastic pentru băuturi, capacele de plastic, spuma sintetică, pungile de plastic, cutiile de metal şi recipientele de sticlă.

Conducătoarea studiului, Lauren Roman, cercetător în cadrul CSIRO, a declarat că aceste rezultate sugerează că flotabilitatea şi tendinţa de a se încâlci sunt cei mai importanţi factori în cazul în care aceste obiecte ajung pe solul marin sau pe ţărmuri.

Ghost Fishing, organizația internațională care recuperează plasele de pescuit abandonate

„Multe dintre obiectele găsite pe uscat, precum mucurile de ţigară, sunt rareori observate pe fundul apelor; analiza noastră demonstrează că acest lucru se întâmplă pentru că anumite obiecte au pur şi simplu o tendinţă mai mare de a pluti decât de a se scufunda”, a declarat ea.

„În schimb, obiecte care se scufundă sau se încurcă, precum firele de pescuit şi pungile de plastic, au fost găsite în cantităţi comparabile atât de pe uscat cât şi sub apă”, a precizat Roman.

Specialiştii voluntari implicaţi în proiecte au consemnat peste 32 de milioane de deşeuri în peste 19.000 de locaţii de pe uscat şi de pe solul marin din 86 de ţări şi regiuni între anii 2011 şi 2018.

Denise Hardesty, cercetătoare în cadrul CSIRO, a declarat că acest studiu important a dovedit valoarea activităţii cercetătorilor voluntari, subliniind că acesta completează munca depusă de oamenii de ştiinţă din mediul academic din toată lumea.

spot_img

Ultimele știri