Microbii marini ar putea accelera încălzirea globală pe măsură ce temperatura oceanelor crește, conform unui nou studiu.
Cercetătorii avertizează că microbii marini sunt cauza unei bucle de feedback pozitiv care ar putea agrava schimbările climatice. Pe măsură ce oceanele se încălzesc, microbii marini ar putea să emită mai mult dioxid de carbon. Acest proces ar spori nivelurile de gaze cu efect de seră, încălzind mai mult oceanele, schimbare care ar duce la emiterea unei cantități mai mari de CO2 de către microbi.
Descoperirea este o reamintire a faptului că atmosfera, oceanele, ghețarii, stâncile, algele, bacteriile și pădurile sunt toate părți complexe ale unui sistem climatic planetar, iar cercetătorii nu înțeleg încă în detaliu mecanismele de funcționare.
În cadrul noului studiu, cercetătorii au analizat planctonul din largul coastelor sud-americane. Planctonul produce aproximativ 40-50 miliarde de tone de carbon organic înainte să moară. Microbii ajută la procesul de descompunere, reciclând carbonul înapoi în atmosferă. Însă aproximativ 8-10 miliarde de tone de plancton se scufundă sub 100 de metri, în ape lipsite de oxigen, unde procesul de descompunere se oprește.
Oceanele conțin sute de mii de virusuri, majoritatea necunoscute
Odată ce planctonul mort ajunge la fundul oceanului, ar putea rămâne acolo timp de mai multe secole. Însă mai multă căldură ar putea altera echilibrul între reciclare și captare.
„Rezultatele ne spun că încălzirea va cauza o reciclare mai rapidă a carbonului în multe zone, iar acest lucru înseamnă că mai puțin carbon va ajunge la fundul oceanelor și va fi captat.”, a explicat Robert Anderson, de la Observatorul Lamont-Doherty, autor al studiului.
Pe măsură ce apele de suprafață se încălzesc, activitatea microbială ar putea accelera și duce la emiterea unor cantități mai mari de carbon în atmosferă. În plus, adâncurile oceanelor ar putea fi tot mai afectate de lipsa oxigenului, având un impact negativ asupra vieții marine.