Studiu: Majoritatea recifelor de corali sunt pe cale de dispariție

Majoritatea recifelor de corali sunt afectate tot mai des de fenomene de albire și nu au timp să se regenereze din cauza încălzirii oceanelor, conform unui nou studiu.

recife de corali schimbari climatice

În cadrul studiului, oamenii de știință au analizat 100 de recife de corali din întreaga lume. Au descoperit că 94% dintre ele au fost afectate de fenomene de albire începând cu anii 1980 și până în prezent. În ritmul în care se încălzesc mările, în câteva decenii fenomenul de albire ar putea avea loc în fiecare an pentru aproximativ 90% dintre recifele de corali. Doar șase dintre zonele analizate sunt neafectate.

Fenomenul de albire, consecință a schimbărilor climatice

Fenomenul de albire al coralilor a început să apară tot mai des în ultimele decenii, pe fondul creșterii temperaturii apei. Când coralii se supraîncălzesc, elimină algele simbiotice  care le oferă nutrienții necesari vieții. Fără ele, coralii nu mai cresc și devin susceptibili la boli, ajungând într-un final să moară.

În ultimii ani, episoadele de albire au fost din ce în ce mai frecvente, având loc odată la cinci sau șase ani, față de pauze de 25 sau 30 de ani acum câteva decenii. În aceste condiții, coralii nu mai au timp să se regenereze și ajung să moară complet.

Ultimul episod de albire a fost și cel mai sever, afectând aproape toate sistemele de recife de corali din lume. În 2016, circa 29% dintre coralii din Marea Barieră de Corali au murit.

Co-autorul studiului, Mark Eakin, coordonator al Programului de Corali din cadrul Administrației Americane a Oceanelor și Atmosferei (NOAA), a avertizat asupra consecințelor acestui fenomen.

„Este clar că vom pierde majoritatea recifelor de corali din lume. Trebuie să căutăm soluții mult mai radicale pentru a conserva acele recife care pot fi încă salvate.”

Recifele de corali, ecosisteme remarcabile pentru viața marină

Recifele de corali adăpostesc o pătrime din toate speciile marine în doar 0.5% din suprafața oceanului, fiind unele dintre cele mai bogate ecosisteme din lume. Pe lângă rolul lor vital în biodiversitate, coralii oferă hrană pentru sute de milioane de oameni. În plus, turismul aduce zeci de miliarde de dolari în regiunile de coastă și insule unde oamenii pot admira recifele de corali.

Oamenii de știință încearcă să găsească soluții pentru conservarea coralilor. Propuneri ca modificarea genetică a coralilor pentru a rezista temperaturilor înalte sau bioinginerie sunt controversate, însă cercetătorii sunt dispuși să ia în considerare orice variantă pentru a evita pierderea completă a recifelor de corali.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri