Studiu: ingerarea unei singure bucate de plastic poate fi letală pentru țestoasele marine

Un nou studiu sugerează că o singură bucată de plastic poate fi letală pentru țestoasele marine, stârnind îngrijorarea în legătură cu supraviețuirea pe termen lung a anumitor specii de broaște țestoase.

Conform cercetătorilor, o broască țestoasă care a consumat o singură bucată de plastic are o șansă de mortalitate de 20%. Aceasta crește la 50% în cazul ingerării a 14 bucăți de plastic, iar moartea devine inevitabilă în cazul ingerării a mai mult de 200 de bucăți de plastic.

Echipa de cercetători a descoperit că broaștele țestoase mai tinere sunt expuse unui risc mai mare din cauza deșeurilor de plastic.

10 lucruri despre poluarea cu plastic pe care trebuie să le știi

Autorii studiului estimează că aproximativ jumătate dintre țestoasele marine ale lumii au ingerat plastic, procent care ajunge la 90% în cazul broaștelor țestoase verzi tinere care trăiesc în largul coastei Braziliei.

„Din cauza tractului lor digestiv, ele nu regurgitează nimic. Dacă ajunge în locul nepotrivit, chiar și o bucată subțire de plastic poate bloca acel canal, însemnând că nimic nu mai poate circula și într-un final blocajul poate duce la moarte.”, a explicat pentru BBC News Britta Denise Hardesty, autor principal și cercetător la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) în Australia.

Ea a explicat că țestoasele tinere de mici dimensiuni plutesc cu ajutorul curenților oceanici, la fel ca bucățile ușoare de plastic și că sunt mai puțin selective cu ceea ce se hrănesc.

Țestoasele de mare pot trăi până la aproximativ 80 de ani și au un ciclu lung de reproducere, însă oamenii de știință sunt îngrijorați în legătură cu impactul pe termen lung al ingerării deșeurilor din plastic de către țestoasele tinere.

Green Report Shop Produse ECO

Autorii studiului doresc să crească rata de conștientizare în rândul consumatorilor și a liderilor politici în legătură cu pericolele plasticelor și să încurajeze soluții creative la problemă.

„Haideți să dăm un cost real plasticului, pentru a avea o valoare similară cu dozele de aluminiu pe care nu le găsim pierdute în mediu, sunt adunate și nu ajung în oceane.”, a adăugat Hardesty.

spot_img

Ultimele știri