Studiu: Hrana umană are un impact negativ asupra vieții sălbatice

Într-o lume din ce în ce mai urbanizată, urșii și alte animale sălbatice mănâncă tot mai multă hrană umană, care are un impact semnificativ asupra comportamentului și organismului lor. Un nou studiu arată că urșii care au o dietă bazată pe hrană umană hibernează cu până la 50 de zile mai puțin în timpul iernii.

Scurtarea stării de hibernare are efecte ascunse asupra sănătății urșilor. Cercetătorii au descoperit modificări în ADN-ul urșilor bruni studiați în Colorado. Celulele urșilor mai activi au îmbătrânit mai repede decât în cazul celor care se hrănesc cu o dietă mai naturală.

Un alt studiu de la aceiași cercetători arăta că pumele din America de Nord au început să vâneze în mod oportunist animale domestice, chiar și animale de companie.

Cercetătorii atrag atenția că pumele s-ar putea hrăni cu animale care sunt infectate cu patogeni ce le pot afecta și pe ele. Virusurile care infectează o pisică domestică pot avea deseori abilitatea de a infecta și o pumă, deoarece animalele sunt strâns înrudite.

Jonathan Pauli, cercetător la Universitatea din Wisconsin-Madison, a declarat pentru BBC News că aceste modificări sunt dovezi „ale unei noi realități pentru unele ecosisteme”, pe măsură ce sunt influențate de oameni prin ce creștem și ce aruncăm.

„Uitându-ne la zone afectate tot mai mult de prezența umană, vedem câștigători și învinși când vine vorba de ce specii sunt capabile să exploateze aceste resurse. Începem să vedem efecte ascunse. Dar încă încercăm să înțelegem modurile în care aceste medii – care oferă acum aceste subvenții de hrană umană – rearanjează aceste comunități.”

Majoritatea deșeurilor alimentare generate de oameni ajung la groapa de gunoi, fiind accesibile pentru viața sălbatică. O regiune din nordul Rusiei a declarat recent stare de urgență, după ce zeci de urși polari au ajuns în localitățile din zonă, fiind atrași de deșeurile alimentare și flămânzi din cauza încălzirii globale care topește gheața pe care se bazează pentru vânat.

Un alt studiu recent a urmărit vulturul egiptean din peninsula Iberică, o specie pe cale de dispariție. Cercetătorii au descoperit că păsările preferau să-și facă cuiburile în zone apropiate de gropi de gunoi. Puii de păsări care aveau acces la hrana adunată din deșeurile domestice aveau la dispoziție mai multă hrană, însă aveau niveluri mai scăzute de vitamine și compuși organici care sunt vitali pentru funcționarea sistemului imunitar, spre deosebire de puii hrăniți în mod natural.

spot_img

Ultimele știri