Dezvoltarea copacilor si fecunditatea lor (abilitatea de a produce seminte sanatoase) sunt mult mai sensibile la schimbarile climatice decat se credea.
Cel putin asta au descoperit cercetatorii americani de la Fundatia de Stiinta Nationala (National Science Foundation) din SUA, dupa ce au studiat 27.000 de copaci pe parcursul a 18 ani.
Rezultatele studiului indica faptul ca incalzirea timpurie care are loc acum primavara este unul dintre factorii ce afecteaza reproducerea copacilor si dezvoltarea lor. Si seceta din timpul verii este un factor important de risc in acest sens.
Pinul, ulmul, fagul si magnolia sunt speciile de copaci cele mai vulnerabile la schimbarile climatice, au stabilit cercetatorii.
„Noi am facut un asa zis studiu epidemiologic pe copaci pentru a intelege mai bine cum si de ce unele specii sunt sensibile la variatiile climatice”, a declarat, pentru Sciencedaily.com, James Clark, de la Universitatea Duke, cel care a condus studiul.
Pe parcursul studiului, Clark si colegii sai au masurat si inregistrat cresterea, mortalitatea si fecunditatea fiecaruia dintre cei 27.000 de copaci, cel putin o data la trei ani.
Foto: www.thewe.cc