Copiii care sunt lasati sa aleaga singuri legumele pe care vor sa le manance, consuma mai multe vegetale decat cei carora le sunt impuse anumite legume, se arata intr-un studiu al Universitatii Granada din Spania. In plus, studiul indica faptul ca gustul amar al calciului, prezent in spanac, varza, ceapa sau broccoli, influenteaza negativ consumul de legume in randul copiilor.
Autorii studiului au cercetat principalii factori care determina copiii de pana in 6 ani sa consume legume, analizand o strategie denumita "Furnizarea alegerii". In cadrul acestei strategii copiilor li s-a permis sa aleaga legumele pe care vor sa le consume la fiecare masa.
Cercetatorii au lucrat cu 150 de copii de la o scoala publica din Granada, Spania. Ei au descoperit ca acei copii care au avut posibilitatea de a-si alege legumele au mancat cu 20 de grame mai multe, adica o medie de 40 de grame pe zi, intre pranz si cina, relateaza Machineslikeus.com. Autorii studiului considera ca este vorba despre "o cantitate foarte importanta de legume", avand in vedere ca ratia zilnica este de 150 de grame.
Studiul a aratat si ca sensibilitatea copiilor la gustul amar al glucosinolatului din legume, cauzat de compusul chimic 6-n-propylthiouracil (PROP), este unul dintre principalele motive pentru care copiii refuza sa manance legume.
Foto: virginmedia.com