Studiu: Copacii bătrâni sunt mult mai rezistenți în fața secetei decât cei tineri

O analiză a peste 20.000 de copaci de pe cinci continente arată că arborii bătrâni sunt mai toleranți la secetă decât copacii mai tineri din coronamentul pădurii și ar putea fi mai capabili să reziste la viitoarele extreme climatice.

Descoperirile evidențiază importanța conservării pădurilor vechi rămase din lume, care sunt bastioane ale biodiversității ce stochează cantități mari de carbon cu impact puternic pentru încălzirea planetei, arată ecologistul forestier Tsun Fung (Tom) Au de la Universitatea din Michigan, cercetător postdoctoral la Institutul pentru Biologia schimbării globale.

„Numărul pădurilor vechi de pe planetă este în scădere, în timp ce seceta va fi mai frecventă și mai intensă în viitor”, a spus Au, autorul principal al studiului publicat în revista Nature Climate Change.

„Având în vedere rezistența lor ridicată la secetă și capacitatea lor excepțională de stocare a carbonului, conservarea copacilor mai bătrâni din coronamentul superior ar trebui să fie prioritatea principală din perspectiva atenuării climatului”, a adăugat Au, potrivit Science Daily.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că copacii mai tineri din coronamentul superior – dacă reușesc să supraviețuiască secetei – au arătat o rezistență mai mare, definită ca abilitatea de a reveni la ratele de creștere de dinainte de secetă.

În timp ce defrișările, tăierile selective și alte amenințări au dus la declinul global al pădurilor vechi, reîmpădurirea ulterioară – fie prin succesiune naturală, fie prin plantare de copaci – a dus la păduri dominate de copaci din ce în ce mai tineri.

De exemplu, suprafața acoperită de copaci mai tineri (<140 de ani) în stratul superior al copacului pădurilor temperate din întreaga lume depășește deja cu mult suprafața acoperită de arbori mai bătrâni. Pe măsură ce demografia pădurilor continuă să se schimbe, se așteaptă ca arborii mai tineri să joace un rol din ce în ce mai important în captarea carbonului și funcționarea ecosistemului.

„Descoperirile noastre – că copacii mai bătrâni din coronamentul superior sunt mai toleranți la secetă, în timp ce copacii mai tineri din copacul superior sunt mai rezistenți la secetă – au implicații importante pentru stocarea viitoare a carbonului în păduri. Aceste rezultate sugerează că, pe termen scurt, impactul secetei asupra pădurilor poate fi sever din cauza prevalenței copacilor mai tineri și a sensibilității lor mai mari la secetă. Dar, pe termen lung, acei copaci mai tineri au o capacitate mai mare de a se recupera după secetă, ceea ce ar putea fi benefic pentru stocul de carbon”, a spus Au.

Aceste implicații vor necesita studii suplimentare, potrivit Au și colegilor, având în vedere că reîmpădurirea a fost identificată de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice ca o potențială soluție bazată pe natură pentru a ajuta la atenuarea schimbărilor climatice.

Planul de implementare de la Sharm el-Sheikh publicat în timpul Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice din Egipt din 2022 (COP27) a reafirmat, de asemenea, importanța menținerii pădurii intacte și a stocării de carbon asociată ca o garanție socială și de mediu.

„Aceste descoperiri au implicații asupra modului în care ne gestionăm pădurile. Din punct de vedere istoric, am gestionat pădurile pentru a promova specii de copaci care au cea mai bună calitate a lemnului. Descoperirile noastre sugerează că gestionarea pădurilor pentru capacitatea lor de a stoca carbon și de a fi rezistente la secetă ar putea fi un instrument important de răspuns la schimbările climatice, iar gândirea la vârsta pădurii este un aspect important al modului în care pădurea va răspunde la secetă,” a declarat Justin Maxwell de la Universitatea Indiana, autor principal al studiului.

Cercetătorii au folosit date pe termen lung despre inelele arborelui de la Banca Internațională de Date pentru Inelele Arborilor pentru a analiza răspunsul de creștere a 21.964 de copaci din 119 specii sensibile la secetă, în timpul și după secetele din ultimul secol.

S-au concentrat asupra copacilor din bolta de sus. Coroana pădurii este o zonă multistratificată, complexă din punct de vedere structural și importantă din punct de vedere ecologic, formată din coroane de copaci maturi, suprapuse.

Copacii superioare au fost împărțiți în trei grupe de vârstă – tineri, intermediari și bătrâni – iar cercetătorii au examinat modul în care vârsta a influențat răspunsul la secetă pentru diferite specii de foioase și conifere.

Ei au descoperit că arborii de esență tare tineri din stratul superior au înregistrat o reducere a creșterii cu 28% în timpul secetei, comparativ cu o reducere a creșterii cu 21% pentru cei de esență tare bătrâni. Diferența de 7% dintre lemnele de esență tare tinere și bătrâne a crescut la 17% în timpul secetei extreme.

În timp ce aceste diferențe legate de vârstă pot părea minore, atunci când sunt aplicate la scară globală, ele ar putea avea „un impact uriaș” asupra stocării regionale a carbonului și asupra bugetului global de carbon, potrivit autorilor studiului. Acest lucru este valabil mai ales în pădurile temperate, care sunt printre cele mai mari absorbante de carbon din întreaga lume.

Citește și: Primul parc de mesteceni amenajat în memoria celor dragi, inaugurat în Lugoj

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri