Copiii expuși la anumite chimicale utilizate în mod comun în produse cosmetice, cum ar fi ftalați și parabeni, au un risc mai mare de a suferi de boli ale plămânilor mai târziu în viață, conform unui nou studiu.
Studiul longitudinal realizat de cercetători europeni a descoperit că bebelușii expuși in utero sau postnatal la trei clase de chimicale (ftalați, parabeni și compuși fluorurați) au avut o funcție pulmonară scăzută la 6 și 12 ani.
Echipa de cercetărori a evaluat date de la 1.000 de perechi de mame și copii din Franța, Grecia, Lituania, Norvegia, Spania și Marea Britanie.
Substanțele chimice menționate în cadrul studiului au utilizări multiple, fiind găsite în mod comun în cosmetice și alte produse de îngrijire personală.
Substanțele chimice toxice din cosmetice și impactul lor asupra organismului uman
Parabenii sunt conservanți folosiți în numeroase produse de îngrijire personală pentru a preveni dezvoltarea microbilor. O mare parte dintre parabeni sunt disruptori endocrini și pot duce la proliferarea celulelor canceroase în cazul cancerului mamar și la dereglarea sistemului reproducător masculin. Comisia Europeană a interzis în 2014 cinci tipuri de parabeni.
Ftalații au fost asociați cu numeroase afecțiuni și sunt disruptori endocrini puternici, însă sunt în continuare folosiți în numeroase produse. Comisia Europeană a clasat DPB și DEHP și alți doi ftalați ca disruptori endocrini și a interzis utilizarea acestora pe teritoriul UE, însă companiile pot obține autorizații pentru a îi folosi în continuare. Reglementări mai stricte vor intra în vigoare în 2020.
Compușii fluorați, cum ar fi politetrafluoretilena (PTFE), substanța de bază în produsele Teflon, și acidul perfluorooctanoic (PFOA), sunt perturbatori endocrini și posibili agenți cancerigeni. Un studiu realizat de Environmental Working Group arăta prezența PTFE și a altor fluoropolimeri toxici în 200 de produse cosmetice de la 28 de branduri.