Studiu: Agricultura bio, mai productivă decât se credea

Deși agricultura biologică folosește tehnici care protejează solul și biodiversitatea, se spune că acest tip de agricultură ar fi incapabil să hrănească cei peste 9 miliarde de oameni care vor trăi pe Terra în 2050. Noi studii arată însă că diferențele între agricultura tradițională și cea ecologică, din punctul de vedere al productivității, au o tendință de scădere, aceasta situându-se, în prezent, la aproximativ 19%, scrie Le Monde.

 

 

La finele anului 2011, suprafața globală cultivată în sistem ecologic era de 37,2 milioane de hectare reprezentând 9% din culturile agricole la nivel mondial. Iar în 2012, două studii internaționale indicau faptul că productivitatea pe terenurile cultivate în sistem ecologic era cu 25% mai mică decât cea raportată la culturile convenționale.

O analiză amplă, publicată recent, care are la bază 115 studii naționale, realizate în 38 de țări și care analizează peste 52 de specii de plante cultivate în sistem bio într-o perioadă de 35 de ani demonstrează însă că diferența de productivitate între cele două culturi scade ajungând, în prezent, la 19,2%. În plus, autorii analizei realizate de specialiști olandezi și canadieni afirmă că nu există diferențe de productivitate a agriculturii bio practicată în țările sărace sau în cele bogate.

Metaanalizele de acest tip au interesul să compileze un număr impresionant de date, iar vremurile în care încercam să facem diferențe între agricultura bio și cea tradițională au apus, se pare. În ambele tipuri de agricultură trebuie să există practici agricole coerente, adaptate la nevoile și mijloacele de producție ale localnicilor, a explicat Christian Huyghe, directorul Institutului Agricol din Franța.

Cu siguranță agricultura bio nu este un panaceu menit să acopere nevoile alimentare ale omenirii, însă devine o necesitate prin tehnicile folosite care protejează mediul înconjurător. ”Nu putem să producem hrană fără să avem grijă de soluri, de apă și de biodiversitate, iar agricultura ecolgică reprezintă o variant de luat în calcull”, potrivit lui Claire Kremen de la Universitatea Berkeley, California.

Citește și:

Prințul Charles și ADEPT Transilvania încurajează agricultura organică din România

Banca Mondială: Condițiile meteo nefavorabile cresc prețurile alimentelor

spot_img

Ultimele știri