Cele mai sedentare tari din lume. Unde se află Romania?

Cercetători din cadrul Universității Stanford au realizat un studiu prin care arată care sunt tendințele în ceea ce privește activitatea fizică, care caracterizează populațiile din 111 țări ale globului. A reieșit un clasament al celor mai active populații din punct de vedere fizic. Romania se află la mijlocul sub media clasamentului.  

activități fizice
foto: wikimedia commons

 

Pentru a realizat studiul, oamenii de știință au folosit datele furnizate de aplicația Azumio Argus, care monitorizează numărul de pași pe care o persoană îi parcurge zilnic. În total au fost monitorizate peste 700.000 de persoane care au folosit această aplicație, timp de o perioadă medie de 95 de zile. Identitatea persoanelor nu a fost dezvăluită.

Numărul mediu de pași înregistrați într-o zi a fost de 4.961 per utilizator, adică aproape 4 kilometri. În fruntea clasamentului se află Hong Kong, unde o persoană care folosește aplicația parcurge zilnic în medie 6.880 de pași, în timp ce Indonezia se află la coada clasamentului, cu 3.513 pași înregistrați zilnic.

Harta indică variația activității fizice în funcție de țară. Culorile reci semnifică mai multă mișcare fizică (Japonia), în timp ce culorile calde indică activități fizice mai puține (Arabia Saudită căreia îi corespunde culoarea portocaliu sau România, marcată cu galben). Potrivit studiului, în România o persoană parcurge zilnic în medie 4.700 de pași.

activitatea fizică
foto: print screen din studiul „Large-scale physical activity data reveal worldwide activity inequality”

„Inegalitatea activității fizice”, un indicator al obezității

Un concept nou propus de cercetători este „inegalitatea activității fizice” (activity inequality), care este asemănător inegalității economice. Diferența este că în loc să fie deosebiri între săraci și bogați, este vorba despre deosebiri dintre persoane în formă și cei care sunt sedentari. Ei susțin că cu cât este mai mare această inegalitate, cu atât rata obezității este mai mare.

De exemplu, României îi corespunde o rată inegalității activității fizice de 0.28. Potrivit studiului, este cu 196% mai posibil ca indivizii din primele 5 țări care înregistrează cele mai mari rate la acest punct să fie obezi decât cei din primele cinci care înregistrează cele mai mici rate ale inegalității.

activitatea fizică
foto: print screen din studiul „Large-scale physical activity data reveal worldwide activity inequality”

Studiul a fost publicat în revista Nature și poate fi consultat în întregime aici.

Citește și: Există bănuieli că Nutella ar putea cauza cancer. Ce ingredient afectează sănătatea și mediul

Studiu. Construcția de piste de biciclete, investiție în sistemul de sănătate publică

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri