Oceanele tot mai acide ar putea avea ca rezultat o extincție în masă a vieții marine, avertizează un nou studiu.
Conform lui Daniel Rothman, cercetător la Institutul de Tehnologie Massachusetts, o dată ce oceanele devin prea acide pentru a permite organismelor marine să-și construiască carapace din carbonat de calciu, vor declanșa o extincție în masă.
El avertizează că în trecut au avut loc extincții devastatoare din cauza creșterii puternice a dioxidului de carbon din oceane. Pe scurt, arderea combustibililor fosili și distrugerea pădurilor ar putea duce la extincții atât de ample încât vor fi vizibile în înregistrările fosilifere pentru sute de milioane de ani.
„Este un feedback pozitiv. Mai mult dioxid de carbon duce la mai mult dioxid de carbon. Este un asemenea feedback suficient pentru a cauza instabilitatea sistemului? Odată ce depășim limita, s-ar putea să nu mai conteze cum am ajuns acolo.”, a declarat Rothman pentru Climate News Network.
El susține că viața pe Pământ este decisă de nivelul de carbon din oceane și de rata la care acesta crește. O dată ce nivelurile de acidifiere din zonele superioare ale oceanului ajung la un nivel critic, au un impact devastator asupra vieții marine. Dacă creaturile marine nu pot forma cochilii, se află la risc, iar cochiliile ajung pe fundul oceanului, întrerupând circulația carbonului.
Dacă există mai puține organisme calcifiante, atunci mai puțin CO2 va fi eliminat din atmosferă, iar oceanele vor deveni și mai acide, creând astfel un ciclu vicios.
Conform modelului matematic folosit de Rothman, peste zeci de mii de ani, ciclul de carbon ajunge iar la un echilibru și viața se poate dezvolta din nou.
Însă în prezent carbonul ajunge în oceane la o rată fără precedent, într-un timp foarte scurt. Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor trece de un punct critic, consecințele ar putea fi la fel de severe ca în cazul extincțiilor în masă din trecut.