Studiu: 8 mari orașe ale lumii se scufundă și vor fi grav afectate de schimbările climatice

Londra, Jakarta, Shanghai, Bangkok și alte orașe ale lumii care se scufundă vor fi din ce în ce mai vulnerabile la furtuni și inundații ca urmare a schimbărilor climatice, conform unui raport realizat de organizația Christian Aid.

Raportul prezintă 8 studii de caz ale orașelor Londra, Jakarta, Bangkok, Laos, Manila, Dhaka, Shanghai, Londra și Houston, care se scufundă din diferite motive. De exemplu, Jakarta, capitala Indoneziei, se scufundă cu 25 de centimetri pe an, în mare parte din cauza exploatării excesive a apelor subterane, iar Houston se scufundă pe măsură ce rezervele de petrol de sub el sunt epuizate.

Londra se scufundă din motive geologice, fiind împinsă în jos pe măsură ce Scoția se ridică, după ce a fost îngreunată de ghețari în timpul ultimei ere glaciare.

Studiu: orașele Europei vor fi afectate grav de efectele schimbărilor climatice

Bangkok, care se află la numai 1.5 metri deasupra nivelului mării, se scufundă cu aproximativ 2 centimetri pe an. Pe măsură ce rezervele de apă subterană sunt epuizate, numeroșii zgârie-nori din capitala Thailandei pun presiune pe pământul de sub ei, contribuind la scufundarea orașului.

Kat Kramer, autor al raportului, a explicat că aceste orașe vor fi din ce în ce mai vulnerabile la efectele schimbărilor climatice.

„Aceste metropole globale pot părea puternice și stabile, dar este un miraj. Pe măsură ce nivelul mării crește, sunt din ce în ce mai amenințate și inundate.”

Zeci dintre orașele cele mai mari ale lumii sunt construite în zone de coastă sau lângă râuri importante, făcându-le vulnerabile la creșterea nivelului mării și la furtuni. Autorii raportului avertizează că schimbările climatice și proasta planificare urbană agravează problemele orașelor, iar creșterea populației urbane pune mai mulți oameni în pericol. În Asia, 54% dintre locuitori trăiesc în zone de coastă.

Green Report Shop Transport ECO

Conform raportului, sunt necesare măsuri de reducere a riscului de inundații și investiții majore, în special pentru țările mai sărace și cele mai vulnerabile comunități.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri