Studiu: 8.8 milioane de tone de plastic în oceanele lumii

În fiecare an, aproximativ 8.8 milioane de tone de plastic ajung în oceanele lumii, o cantitate mult mai mare decât estimările anterioare, conform unui nou studiu care a urmărit deșeurile din oceane din momentul în care au fost generate, raportează News Republic

6802568233_b7d191b725_z

Cifra e echivalentul a câte cinci pungi pline de resturi de plastic aruncate la fiecare 30 de centimetri de coastă din întreaga lume, spune Jenna Jambeck, autoarea principală a studiului și profesoară de inginerie a mediului la Universitatea din Georgia.

Studiul prevede că dacă cei mai mari poluatori, în principal țările asiatice în curs de dezvoltare, nu îmbunătățesc managementul deșeurilor, deșeurile din plastic acumulate în oceane vor atinge un total de 170 de milioane de tone în jurul anului 2025. Prognoza se bazează pe tendințele populației și problemele continue de gestionare a eliminării deșeurilor, deși s-ar putea să existe și niște semne timpurii de schimbare, crede Jambeck.

Mai mult de jumătate din deșeurile de plastic care curg în oceane provin din doar cinci țări: China, Indonezia, Filipine, Vietnam și Sri Lanka. Singura țară vestică industrializată din lista de top 20 poluatori este SUA, poziționată chiar pe locul 20. Cercetătorii spun că Statele Unite și Europa își administrează bine deșeurile colectate, așa că deșeurile de plastic provenite din aceste țări nu sunt cele colectate, ci cele aruncate la întâmplare.

China e responsabilă de 2.4 milioane de tone din plasticul care sfârșește în oceane, adică aproape 28 de procente din totalul mondial, în timp ce Statele Unite contribuie cu doar 77.000 de tone, mai puțin de un procent, conform studiului publicat joi în revista Science. Cauza discrepanței, în mare parte, e faptul că țările dezvoltate au sisteme de  colectare a deșeurilor de plastic.

Jenna Jambeck
Jenna Jambeck, profesoară de ingineria mediului la Universitatea din Georgia, ține în mână o pungă de plastic cu gunoaie adunate în toamna anului 2014 la o acțiune de curățare a plajei din Panama.

 

Trebuie să ne trezim și să ne vedem deșeurile. Cred că problema asta ne-a înconjurat cumva fără să ne dăm seama”, a declarat Jambeck.

Cantitatea de material plastic care se estimează că ajunge în ape e egală cu cantitatea de ton pescuită anual. Practic, e ca și cum am scoate ton și l-am înlocui cu plastic, a declarat co-autoarea studiului, Kara Lavendar Law. Nancy Wallace, șefa programului de deșeuri marine pentru National Oceanic and Atmospheric Administration, spune că deșeurile de plastic ajunse în apă sunt o problemă mondială crucială, pentru că acestea sunt consumate de organismele marine și, de asemenea, acumulează toxine oceanice. În plus, această problemă afectează și turismul, având în vedere că e nevoie de un cost de curățare.

Spre deosebire de studiile anterioare, care analizau direct plasticul din oceane, Jambeck a folosit statisticile World Bank pentru fluxurile deșeurilor din 192 de țări, ca să urmărească și să estimeze poluarea cu plastice direct de la sursă. Ea a examinat cât de multe deșeuri sunt generate și ce procent ajunge în oceane. Jambeck a făcut estimări pentru anul 2010. Acestea au variat între 5 și 14 milioane de tone de plastic, cu o medie de 8.8 de milioane de tone.

Estimările anterioare arătau mai puțin de 1 milion de tone, dar acelea se bazau pe mostre. Oamenii de știință știu că multe deșeuri pot zace pe fundul oceanului și în locuri în care cercetătorii nu ajung. Anul trecut Andrés Cózar de la Universitatea din Cadiz, Spania a estimat deșeurile la aproximativ 35.000 de tone, bazat pe mostre, dar el spune că noua lucrare a lui Jambeck adaugă informații valoroase la puzzle-ul reziduurilor. De asemenea, echipa lui recunoaște că 99 de procente din plasticul care e de fapt în oceane lipsește din cercetarea lor.

Mai citește și:

Mai mult plastic decât viețuitoare în „gropile de gunoi” din oceane

Raport: PH-ul oceanelor a crescut cu 26% față de epoca preindustrială

Organismele din oceane, la un pas de extincție în masă

 

spot_img

Ultimele știri