In contextul in care opinia publica face tot mai des referiri la potentiale riscuri la care este expusa Romania, Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) a studiat modul in care populatia percepe factorii de risc asupra statului si a societatii romanesti in general, dar si riscurile la nivel individual.
Cutremurul este riscul pe care cei mai multi respondenti (78%) il indica drept unul de actualitate. Inflatia si tulburarile sociale sunt percepute in mare masura (77%, respectiv 75%) drept riscuri pentru Romania. In mod specific, siguranta energetica a Romaniei despre care s-a discutat intens in opinia publica, mai ales in chestiunile legate de exploatarea resurselor naturale, este apreciata ambivalent de respondenti – 46% o apreciaza ca fiind foarte buna sau destul de buna, in timp ce 49% spun ca este foarte proasta sau destul de proasta”, potrivit studiului realizat de IRES.
Alte riscuri pentru Romania, percepute de catre cei chestionati, sunt pandemiile (43%), falimentul de tara (41%), terorismul (35%) sau dictatura (34%). Agresiunea militara din partea unui vecin sau un razboi in zona sunt riscurile indicate in cea mai mica masura de respondenti ca fiind de actualitate pentru Romania.
Studiul a fost generat de premisa ca riscul este un concept complex care difera ca perceptie de la un individ la altul, iar procesul de perceptive a riscurilor este unul prin care individul isi gestioneaza si interpreteaza impresiile senzoriale, in asa fel incat mediul in care traieste sa aiba sens.
IRES a realizat studiul pe un esantion de 1.240 indivizi, de 18 ani si de peste 18 ani, in perioada 9-10 decembrie a.c., iar eroarea maximum tolerata este de plus/minus 3%.