Comisia Europeana a emis in acest sens o strategie prin care sa scada nivelul de poluare din Marea Baltica. Strategia este menita sa coordoneze actiunile statelor membre UE ce marginesc marea Baltica si pe cele ale organizatiilor avizate.
Punctele principale enumerate in raportul european sunt sustenabilitatea, prosperitatea obtinuta prin promovarea companiilor mici si mijlocii, imbunatatirea rutelor de tranzit si minimalizarea sanselor de incidente.
Proiectul va fi una dintre prioritatile Suediei, ce va prelua din iulie presedintia rotativa a Uniunii Europene si poate crea un precedent ce ar putea fi preluat si de tarile traversate de Dunare sau in Mediterana, potrivit Reuters.
Poluarea masiva cu fertilizatori si deseurile, alaturi de izolarea de rezervele europene de energie sunt printre cele mai serioase probleme ce afecteaza biodiversitatea regiunii. Colaborarea dintre statele rivera este ingreunate si de diferentele mari dintre tarile bogate din vest, ca Suedia si Danemarca, si cele din est.