Studii stiintifice pentru evaluarea posibilitatii de sistare a pescuitului in Delta Dunarii

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) a solicitat institutelor de cercetare din Tulcea si Galati efectuarea unor studii in vederea evaluarii necesitatii sistarii pescuitului comercial in Delta Dunarii.

"Am cerut o analiza Institutului National de Cercetare Delta Dunarii din Tulcea si Institutului de Piscicultura din Galati si o fundamentare din partea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, astfel incat sa putem analiza daca interzicem sau nu pescuitul comercial in Delta. Doar pe baza acestor fundamentari se va lua decizia finala", a declarat, joi, la Tulcea, secretarul de stat in MMDD, Lucia Varga.

Oficialul guvernamental a adaugat ca decizia ce se va lua pe baza studiilor celor doua institutii de cercetare va avea in vedere in mod prioritar atat protejarea resursei piscicole, cat si sprijinirea populatiei din zona prin acordarea unor compensatii financiare.

"Trebuie sa fim siguri ca si peste 10 ani sau 100 de ani populatia din Delta va putea pescui, astfel incat locuitorii din comunelor izolate sa fie cei care se bucura de aceasta resursa. Nu vom lua o decizie care sa afecteze populatia fara a ne gandi la niste compensatii", a precizat secretarul de stat.

Potrivit sursei citate, studiile celor doua institute trebuie sa se finalizeze in maximum o luna, in functie de rezultatele acestora urmand sa fie supusa aprobarii Guvernului o decizie in ceea ce priveste pescuitul comercial in Delta.

In timpul ultimei sale vizite efectuate la Tulcea, premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca, pentru protejarea resursei piscicole din Delta aflata intr-un continuu declin, pescuitul industrial in aceasta zona trebuie interzis incepand din 2008, aceasta activitate urmand sa fie desfasurata doar de localnici si pescarii sportivi. Aceasta declaratie a starnit nemultumiri printre pescarii din judetul Tulcea, acestia anuntand proteste.
"Daca se interzice pescuitul, sa vina premierul in locul pescarului.

Cum sa ne reprofilam? O sa varsam ciorba pe turisti si nu asa se face turismul. O sa incarcam barcile si sculele intr-un tir si mergem la Bucuresti, ca pana acum ne-au tot amenintat cu despagubiri si nu am primit nimic", a declarat Fedea Ehimov, din satul Sarichioi.

Foto: danube-river.org

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri