Stratul de ozon nu se reface deasupra regiunilor populate

Stratul de ozon se subțiază deasupra multor regiuni populate din motive încă necunoscute, avertizează oamenii de știință într-un nou studiu.

strat-ozon-subtiere
© NASA Goddard / YouTube

Oamenii de știință au descoperit că stratul de ozon se subțiază în regiunile mai joase ale stratosferei în zonele non-polare, fapt îngrijorător în special pentru populațiile care trăiesc aproape de ecuator, unde soarele este mai puternic.

Cauze posibile ale subțierii stratului de ozon

Cercetătorii au combinat măsurători ale stratului de ozon din 11 seturi de date diferite pentru a produce un raport al ultimilor 30 de ani pentru regiunile cuprinse între paralelele 60. Rezultatele studiului arată că nivelurile de ozon sunt în scădere în regiunile joase ale stratosferei.

Cauzele acestei schimbări sunt încă neclare, însă oamenii de știință bănuiesc că încălzirea globală are un impact asupra distribuției ozonului. Ozonul este produs în stratul de atmosferă deasupra tropicelor, apoi este distribuit către poli de către curenți de aer. Din cauza încălzirii globale, acești curenți sunt mai puternici și ar putea împinge mai mult ozon către poli, în detrimentul regiunilor aflate la latitudini mai joase.

Stratul de ozon ar putea fi afectat și de anumite substanțele chimice industriale (VSLS – „very short lived substances”). În teorie, acestea se descompun înainte de a atinge stratosfera, însă oamenii de știință atrag atenția că acest lucru ar putea fi fals. Conform unui studiu publicat anul trecut, nivelurile de diclorometan, un VSLS folosit în decapanți și aerosoli, s-au dublat în ultimul deceniu din motive și surse necunoscute.

Risc crescut de cancer pentru populațiile de lângă ecuator

Oamenii de știință avertizează că subțierea stratului de ozon ar putea afecta miliarde de oameni care trăiesc la latitudini medii și joase, unde soarele este mai puternic. Ozonul are rolul de a proteja pământul împotriva razelor ultraviolete.

Joanna Haigh, profesor la Imperial College London și membru al echipei de cercetare, a explicat că un strat mai subțire de ozon crește riscul de cancer de piele.

„Studiul cuprinde latitudini joase și medii, unde soarele este mai intens, așa că nu este un semn bun pentru cancerul de piele. Este îngrijorător. Deși protocolul de la Montreal a realizat ce ne doream în regiunile superioare ale stratosferei, se întâmplă alte lucruri pe care nu le înțelegem.”

Protocolul de la Montreal a interzis folosirea clorofluorocarburilor (CFC), substanțe toxice extrem de nocive pentru stratul de ozon. În ultimele decenii, stratul de ozon s-a refăcut treptat în zonele polare și în regiunile superioare ale stratosferei, însă descoperirea recentă ridică noi probleme la care oamenii de știință nu au încă rezolvare.

Green Report Shop Produse ECO

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri