Strategia de Dezvoltare Durabila, obtinuta dupa sapte luni de dezbateri

Ultima varianta a Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila a fost elaborata dupa sapte luni de dezbateri care au urmarit un singur scop, respectiv punerea intr-un singur document a tot ceea ce inseamna gandiri strategice pentru dezvoltarea Romaniei, a declarat, joi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi.

Korodi a participat la lansarea variantei finale a Strategiei Nationale de Dezvoltare Durabila, organizata la Academia Romana. In cursul zilei de joi, documentul va fi postat pe site-ul Guvernului si va fi lansat in dezbatere publica.

Potrivit ministrului Mediului, in toamna acestui an, dupa adoptarea Strategiei, se doreste inceperea procesului de revizuire a politicilor sectoriale si o corelarea a acestora, intrucat exista elemente care nu ofera in prezent o sustenabilitate a politicilor de dezvoltare.

Korodi a precizat ca, pana la obtinerea variantei finale a documentului, au fost organizate cinci dezbateri nationale si 16 regionale si trei sedinte ale Consiliului Stiintific. A existat, de asemenea, si varianta de dezbatere in spatiul virtual, pe Internet, care, insa, a fost "destul de slaba, desi oferea si posibilitatea de participare la dezvoltarea documentului", a mentionat ministrul Mediului. El a mentionat ca au aparut si probleme referitoare la continutul strategiei de dezvoltarea durabila.

"In primul rand, ne-am dat seama ca planul national de dezvoltare cu toate programele operationale regionale si sectoriale are o caracteristica clara de dezvoltare, dar nu putem spune ca are si o caracteristica foarte puternica de dezvoltare durabila. Asta ne-a dat foarte multe batai de cap, pentru ca a trebuit sa se defineasca pana in 2013 linia de gandire si de politici publice ca sa putem duce toate documentele strategice in directie buna", a spus Korodi.

O alta problema mentionata de ministrul Mediului a fost greutatea cu care "ministerele si administratiile publice locale, regionale, au inteles care sunt elementele prin care pot veni cu un aport semnificativ" la elaborarea acestui document.

"Este nevoie de implicare la nivelul administratiei publice, pentru ca este vorba de un document care sa ne ofere sansa sa vorbim de o strategie reala. Este nevoie de o componenta de implementare, de responsabilitate care sa dea acestui document posibilitatea de a influenta politicile publice si pe cele de dezvoltare ale Romaniei. Trebuie sa vorbim despre o strategie pe termen lung si sarcini care trebuie definite astfel incat aceasta strategie sa fie implementata treptat in politicile sectoriale si in politicile periodice care sunt revizuite, ale Romaniei", a spus Attila Korodi.

Principalele obiective ale strategiei vizeaza cresterea economica sustenabila pe termen lung, care sa consume din ce in ce mai putine resurse si sa produca valoare adaugata mare, elaborarea unui buget national multianual, corelat cu prevederile de programare financiara a Uniunii Europene, reducerea pierderilor de energie, diminuarea intensitatii energetice si dezvoltarea accelerata a serviciilor. Se au in vedere, totodata, profesionalizarea fortei de munca si investitiile majore in educatie si formare profesionala, cercetare si inventica.

Alte doua obiective specifice importante ale strategiei vizeaza dezvoltarea rurala in intregul ei si ca un proces complex, pentru ca trebuie garantata utilizarea sustenabila a bunurilor si a serviciilor furnizate de capitalul natural, si conservarea fondului forestier.

Potrivit ministrului Korodi, despre dezvoltare durabila se vorbeste in documentele oficiale din 1972, la Clubul de la Roma. Primul document major international cu impact a fost elaborat la Conferinta mondiala pentru mediu si dezvoltare durabila de la Rio, din 1992. Pentru Europa, pasul important a fost facut in 1997, cand dezvoltarea durabila, prin obiectivele sale, a intrat in Tratatul de la Maastricht, iar ulterior, la Consiliul European din 2002, a fost adoptata strategia durabila, care a fost completata la Barcelona. In 2006, a fost revizuita strategia de dezvoltare durabila la nivelul Europei si a fost adoptata, fiind trasate cateva sarcini, care au stat la baza elaborarii noului document de dezvoltare durabila a Romaniei.

Strategia Nationala de Dezvoltare Durabila reprezinta un proiect comun al Guvernului, prin Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, si al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), prin Centrul National pentru Dezvoltare Durabila, fiind un document programatic ce se va realiza conform exigentelor Uniunii Europene.

Revizuirea Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila in vederea noilor cerinte ale Uniunii Europene trebuie sa alinieze indicatorii socio-economici ai Romaniei la media UE pana in 2030 si sa asigure o dezvoltare unitara si coerenta a tarii noastre care sa reduca discrepantele regionale si sa asigure ca nici un sector al economiei nu se va dezvolta in detrimentul altuia.

Documentul este prima strategie integratoare produsa de Romania in calitate de stat membru al Uniunii Europene. Varianta curenta a textului strategiei a fost insusita, in principiu, de Guvern in sedinta din 24 iunie.

Documentul va fi supus dezbaterii publice pana la data de 5 septembrie. Forma finala a Strategiei va fi aprobata oficial de Executiv si va fi inaintata Parlamentului spre adoptare ca lege cu articol unic. La dezbaterea finala de joi au mai participat Jan Sorensen, Rezident Coordonator ONU/Rezident Reprezentativ PNUD in Romania, Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane, si Calin Georgescu, presedintele Centrului National de Dezvoltare Durabila.

spot_img

Ultimele știri