O stradă din Cluj face parte dintr-un proiect pilot în cadrul căruia aceasta a fost transformată într-una smart. Gândită mai mult pentru pietoni, strada va avea mobilier urban dotat cu prize USB pentru încărcarea telefoanelor sau a tabletelor, sistem de irigare bazat pe senzori, sistem de iluminat bazat pe LED-uri, pavaje cu marcaje tactile pentru persoanele cu dizabilități și stații de încărcare pentru mașini electrice. Proiectul va fi inaugurat pe 15 mai.
Proiectul, cu finanțare europeană, presupune reamenajarea completă a tronsonului dintre străzile Fabricii de Zahăr și Dâmboviței, cuprinzând intersecția cu str. Teleorman, a străzii Molnar Piuariu din cartierul Mărăşti. Scopul este „crearea unui culoar pietonal modern, cu prioritizarea mijloacelor de transport nemotorizate”.
Au fost plantați 48 de arbori, pe lângă cei deja existenți, pentru îmbunătățirea calității aerului, a fost instalat mobilier urban modern, ce permite încărcarea telefoanelor mobile sau tabletelor prin porturi USB, precum și două stații de încărcare rapidă pentru mașini electrice, cu câte două locuri fiecare. Au fost instalate și două sisteme inteligente: unul de iluminat, cu tehnologie LED (pentru creșterea eficienței energetice) și unul de irigare, cu senzori. În plus, sistemul de colectare a apelor pluviale a fost îmbunătățit.
Diferențele de nivel între spațiul exclusiv pietonal și spațiul carosabil nu mai există, pentru accesul ușor al bicicletelor și al scaunelor cu rotile și au fost instalate pavaje cu marcaje tactile integrate pentru persoanele cu dizabilități. Trotuarele au fost lărgite și refăcute din granit.
Strada reamenajată are și cișmele cu apă potabilă, din loc în loc, locuri de parcare pentru biciclete și iluminat festiv și arhitectural.
„Am atenționat constructorul cu privire la faptul că termenul contractual de finalizare a lucrării este data de 15 mai 2020, iar după această dată vor fi aplicate penalități de întârziere, conform contractului”, a transmis primarul Emil Boc pe Facebook.
Proiectul a presupus amenajarea a 4.466 de metri pătrați. Valoarea totală a investiției este de 5,96 milioane lei. 85% din sumă a fost asigurată din bani europeni, din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operațional Regional, iar 13 procente au fost asigurate de la bugetul de stat și 2% din bugetul municipiului Cluj-Napoca.