O combinatie fatala intre schimbari climatice, pescuit excesiv si poluare poate cauza colapsul stocurilor comerciale de peste din intreaga lume in cateva decenii, a avertizat Achim Steiner, directorul Programului pentru Mediu din cadrul Natiunilor Unite (UNEP), citat de Reuters.
Aproximativ 2,6 miliarde de oameni din toata lumea depind de peste pentru proteine, sustin reprezentantii UNEP care au dat publicitatii raportul „In apa moarta”.
Schimbarile climatice s-au adaugat problemelor anterioare precum pescuitul excesiv sau temperaturile ridicate care omoara recifele de corali, care ameninta zonele unde tonul depune icrele, care schimba curentii oceanelor si ameninta planctonul si pestii mici de care depinde lantul trofic.
„Problema nu este daca trebuie oprit pescuitul si ca trebuie abordate schimbarile climatice, care creeaza un grad al impactului nemaivazut”, a declarat Christian Nellemann, autor al raportului UNEP.
„Primim tot mai multe semnale alarmante de schimbari dramatice in ocean. Repararea schimbarilor pe care le facem va dura, probabil, un milion de ani”, a mai spus acesta.
Potrivit raportului, cele mai afectate zone sunt cele responsabile pentru jumatate din stocurile mondiale de peste.
O incetinire a curentilor oceanici ca urmare a schimbarilor climatice ar putea, in urmatorii 100 de ani, sa intrerupa transportul nutrientilor spre cele mai valoroase zone de pescuit si sa intrerupa indepartarea poluarii.
De asemenea, Nellemann se asteapta ca 50% din recifele de corali sa dispara pana in 2050 ca urmare a cresterii temperaturilor.
Foto: Reuters