Stirileprotv.ro: Dieta împotriva încălzirii globale

Scenariile privind încălzirea globală devin din ce în ce mai apocaliptice pe zi ce trece. Mulți oameni de știință spun însă că soluția problemei s-ar putea ascunde chiar în farfuriile noastre.

Schimbarea dietei ar putea opri schimbarea climei. Aceasta e concluzia la care ajung mai multe studii realizate de cercetători din întreaga lume. Renunțând la anumite alimente am putea stopa – sau măcar încetini – încălzirea globală.

Să fie oare posibil? Şi ce sacrificii culinare ar trebui să facem? Iată ce alimente trebuie să iasă din dieta noastră dacă vrem să salvăm planeta de fenomenul cunoscut drept încălzire globală, efect de seră sau schimbare a climei.

Nicio masă cu peste
Primul aliment la care ar trebui să renunțăm este peștele. Potrivit unui studiu recent al oceanografilor din Marea Britanie și Irlanda, peștii care trăiesc pe fundul mărilor și oceanelor absorb o mare parte din dioxidul de carbon (CO2) din atmosferă, dioxid de carbon care este responsabil pentru încălzirea globală. Până la acest studiu se știa doar că aproape jumătate din dioxidul de carbon din atmosfera Pământului e absorbit de oceane – dar se credea că această “treabă murdară” e făcută de planctonul de la suprafața apei.

Savanții au ajuns însă la concluzia că lucrurile nu sunt atât de simple: planctonul are nevoie de ajutor, fiindcă altfel CO2 s-ar ridica din nouă la suprafață după ce microorganismele mor. În realitate, peștii care trăiesc la adâncimi medii mănâncă planctonul – și odată cu el și dioxidul de carbon – iar apoi ei înșiși sunt mâncați de peștii de pe fundul oceanelor. În acest fel, gazul responsabil de încălzirea globală ajunge să fie stocat la peste 1.000 de metri sub apă, grație creaturilor de aici.

Problema e că peștii de la adâncimi medii sunt pescuiți în mod constant iar deseori în plase pică și cei de pe fundul oceanelor. Atfel că planctonul nu mai beneficiază de ajutorul lor și CO2 revine în atmosferă, provocând încălzirea globală. Soluția e simplă: să mâncăm mai puțin peste – sau deloc.

Citește mai multe aici.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri