Violenta unui roman determina interzicerea animalelor salbatice in circurile din Anglia VEZI VIDEO 

Drama elefantului de circ din Anglia, Anne, batut de un ingrijitor roman, a creat rumoare in randul britanicilor.

Ca raspuns la plangerile numeroase ale cetatenilor care au condamnat cu vehementa cruzimile fara limita la care a fost supus animalul, ministrul Mediului din Marea Britanie, Caroline Spelman, a anuntat public ca va da o lege prin care va interzice animalele salbatice in circuri pe intregul teritoriu al tarii, scrie „The Express”.

Caroline Spelman a mai spus ca fortarea unor animale salbatice, elefanti, tigri, lei sau camile, sa faca giumbuslucuri in public pentru bani este un obicei care nu mai are nimic de-a face cu pretentiile unei Anglii moderne.

In plus, a adaugat ministrul britanic al Mediului, transportul animalelor care se face pe distante de mii de kilometri in tirurile denumite „containere pentru salbaticiuni” este deosebit de obositor si injositor.

Oficialii Ministerului Mediului din Marea Britanie pun la punct, in acest moment, ultimele detalii ale viitorului act legislativ si se asigura ca legea sa nu intre in conflict cu legislatia europeana in acest domeniu.

Romanii nu merg la circ daca nu vad animale

In Romania preocuparile pentru soarta animalelor salbatice incarcerate in custile de la circ lipsesc aproape cu desavarsire. Singura organizatie de protectie a animalelor din tara noastra care a actionat in acest sens este Vier Pfoten, iar demersurile sale pentru interzicerea animalelor in circuri au inceput in urma cu 2 ani.

„Majoritatea circurilor detin animale salbatice, fara sa le poata oferi insa conditiile de viata necesare. Cu atat mai putin sunt indeplinite aceste conditii in cazul circurilor ambulante, in timpul calatoriei. Pentru a ajuta aceste animale, am initiat deja campania „Fara animale salbatice in circuri” al carei scop este semnarea unei petitii de catre cei care sunt de acord cu interzicerea animalelor in circuri, pe care, in momentul in care vor fi stranse 10.000 de semnaturi, o vom trimite autoritatilor”, a declarat pentru „Green Report”, Veronica Tulpan, coordonator proiecte nationale, Vier-Pfoten Romania.

Atractia unui spectacol de circ o reprezinta pentru multi oameni dresurile de animale, iar romanii, de la mic la mare, sunt entuziasmati sa vada cum lei fiorosi sau tigri care in jungla te-ar sfasia intr-o clipita trec cuminti si ascultatori prin cercuri de foc sau executa fara sa carcteasca numere dificile impuse de dresori.

Cel mai cunoscut circ din Romania este Variete Globus, din Capitala, iar spectacolele sale au si numere de dresura, tigri, lei albi sau camile, animale care ii incanta pe spectatori.

Directoarea circului, Brindusa Novac, declara cu fermitate ca este impotriva violentei fata de animale insa spune ca, daca spectacolele nu ar mai avea astfel de numere, nu ar mai fi atat de atragatoare.

„Romanii nu vin la circ daca nu vad animale, insa, daca s-ar face un referendum cu privire la intezicerea folosirii acestora in circuri, iar oamenii ar fi de acord sa se intample acest lucru nu as avea nimic impotriva”, a spus Brindusa Novac.

Austria si Estonia, fara animale salbatice in circuri

In Uniunea Europeana, legea este destul de permisiva in privinta animalelor salbatice care ajung in circuri pentru a binedsipune spectatorii. Textul de lege face referire in mare parte la conditiile in care sunt transportate animalele exotice, lasand la latitudinea fiecarui stat stabilirea normelor cu privire la starea de sanatate a animalelor din circuri sau la conditiile in care acestea traiesc.

Pe teritoriul UE, Austria si Estonia sunt singurele tari care au interzis definitiv folosirea animalelor in circuri, urmate de Bulgaria care se afla intr-o perioada de tranzitie pana in 2015 pentru animalele deja existente in circuri.

Danemarca interzice animalele salbatice in circ insa cu unele exceptii, elefanti, lei de mare sau ratoni; in Finlanda sunt interzise maimutele, elefantii sau crocodilii, iar Polonia amendeaza folosirea animalelor nascute in salbaticie pentru numerele  de dresaj.

"Suferinta animalelor de la circ este imensa”

Lipsa continua de spatiu, transport permanent si metode indoielnice de dresaj fac parte din viata animalelor salbatice tinute la circ. In aceste conditii, animalele nu vor trai niciodata in conformitate cu necesitatile speciei.

De aceea, multe tari europene doresc interzicerea animalelor salbatice in circuri sau macar imbunatatirea legislatiei in ceea ce priveste detinerea acestora.

"Conditiile deplorabile in care traiesc animalele salbatice la circ nu pot fi controlate si urmarite, iar suferinta lor este imensa. De aceea, Vier Pfoten considera ca suferinta animalelor folosite la circ poate lua sfarsit numai prin interzicerea legala a detinerii de animale salbatice in circuri”, mai spune Veronica Tulpan.

Cititi pe "Green Report" cum au rezolvat alte state problema animalelor salbatice din circuri. 

Mihaela Pavnutescu

Cititi si:

Elefantul de circ abuzat de un ingrijitor roman va fi eliberat intr-un parc safari VEZI VIDEO 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri