Ozonul, aliatul din umbra al oxigenului

Mai putin celebru decat oxigenul, ozonul poate fi considerat “fratele” si aliatul din umbra al acestuia.

Data de astazi, 16 septembrie, este sarbatorita, in intreaga lume, drept „Ziua internationala a stratului de ozon”.

Aceasta zi simbolica a fost instituita de Programul Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), in anul 1987, când a fost adoptat Protocolul de la Montreal privind substantele care epuizeaza stratul de ozon. Protocolul a fost emis la doi ani dupa descoperirea gaurii din stratul de ozon de deasupra Antarcticii.

De la adoptarea lui, acum 25 de ani, Protocolul de la Montreal a fost semnat de 120 de tari. Protocolul adoptat la Montreal la 16 septembrie 1987 a fost acceptat de Romania in anul 1993.

Ozonul absoarbe radiatiile ultraviolete

Ozonul este un gaz foarte asemanator oxigenului, dar spre deosebire de acesta, molecula de ozon contine nu doi, ci trei atomi de oxigen. In atmosfera superioara, sub influenta radiatiilor ultraviolete, o parte din moleculele de oxigen (O2) se descompun in atomi de oxigen. Acesti atomi se recombina cu moleculele de oxigen nedescompuse, formand molecule de ozon (O3).

Patura de ozon, localizata in stratosfera, formeaza un filtru natural care absoarbe cea mai mare parte a radiatiilor ultraviolete, periculoase pentru organismele vii.

O importanta cauza a degradarii stratului de ozon o reprezinta activitatea umana, in primul rand industria si transporturile. Gazele emise din zonele industriale produc subtierea stratului de ozon, pana la perforarea acestuia. O mare parte a substantelor chimice care altereaza stratul de ozon sunt continute in agentii de racire si izolare termica din aparatele electrocasnice.

Emisiile de la gropile de gunoi favorizeaza efectul de sera

Un alt pericol pentru stratul de ozon il reprezinta emisiile de gaze cu efect de sera de la gropile de gunoi unde se depoziteaza deseurile solide netratate. Aceasta situatie a fost recunoscuta inclusiv de Comisia Europeana, printr-un raport publicat in iulie 2001.

Stoparea extinderii si inchiderea gropilor de gunoi – declarate ca fiind cea mai proasta optiune de gestionare a deseurilor, va avea drept consecinta si incetinirea procesului de degradare a stratului de ozon.

Mihai Diac

Foto: www.nasa.gov

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

"Plus doua grade Celsius" vor duce Terra pe un drum ireversibil (VIDEO)
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri