Comisia Europeana si-a blocat miercuri toate conturile de pe piata certificatelor de carbon, dupa un furt de certificate inregistrat in Cehia, anunta Reuters. CE a reactionat rapid, in incercarea de a proteja fragila reputatie a principalei sale arme impotriva schimbarilor climatice.
Certificatele de carbon limiteaza emisiile tuturor marilor fabrici si centrale energetice europene, fiind alocate in functie de cantitatea de dioxid de carbon emisa, iar companiile le pot tranzactiona.
Comisia Europeana si-a suspendat cea mai mare parte a Schemei de Tranzactionare a Emisiilor (ETS), pilonul unei piete de 92 miliarde de euro la nivel global, dupa ce din registrul certificatelor de carbon al Cehiei au fost furate certificate in valoare de 7 milioane de euro.
Acest furt, impreuna cu un atac informatic asupra registrului Austriac inregistrat pe 10 ianuarie, se adauga unei serii intregi de scandaluri care au afectat piata ETS in ultimii doi ani. Controversele au fost legate de frauda cu TVA, phishing si revanzarea certificatelor de carbon folosite.
Jos Delbeke, seful Directoratului General de Mediu al UE, a declarat pentru Reuters ca nu exista probleme cu integritatea pietei, dar ca guvernele europene nu au reusit sa isi indeplineasca obligatiile.
„Am ramas fara cuvinte in fata neglijentei pe care o manifesta anumite state membre. Am batut la usa mai multora, atragandu-le atentia asupra acestei probleme. Se pare ca jumatate dintre ele nu ne-au luat in serios”, a declarat Delbeke.
Cehia, Grecia, Estonia si Polonia si-au inchis miercuri propriile Registre Nationale de Emisii, alaturandu-se Austriei, care a blocat tranzactiile de marti, pana la o data nespecificata.
Furt de certificate verzi in Romania
Si in Romania, la sfarsitul anului trecut, din conturile detinute de compania Holcim la Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera au fost furate 1,6 milioane de certificate de carbon, in valoare de 15 milioane de euro.
Furtul a fost realizat cu ajutorul unui virus informatic numit Nimkey, care a mai atacat diverse tinte din sistemul bancar american. Reuters mai noteaza ca s-au furat 1,6 milioane de certificate de carbon, din care 600.000 au fost recuperate.
Un milion de certificate CO2 au fost transferate intr-un cont din Liechtenstein. Alte 600.000 de certificate au fost transferate catre o companie din Italia, care are conturi de certificate CO2 in Registrele din Italia si Marea Britanie. O parte dintre certificate au fost ulterior transferate catre alte conturi din Cehia, Marea Britanie si Franta.
Holcim Romania a informat imediat Registrul National al Emisiilor de Gaze cu Efect de Sera si a solicitat blocarea, recuperarea certificatelor de CO2 si securizarea datelor. Compania a solicitat autoritatilor romane abilitate declansarea unei anchete penale. In acelasi timp, a fost initiata si o investigatie la nivel international.