Stefan Raileanu: Caii semi-salbatici pot fi salvati numai prin legi bazate pe studii stiintifice

Singura solutie pentru protejarea cailor semi-salbatici din Delta Dunarii este realizarea unui cadru legislativ coerent, pe baza unor studii stiintifice, sustine Stefan Raileanu, cercetator stiintific si medic veterinar in cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii (INCDD).

Potrivit lui Raileanu, in acest moment informatiile privind caii de la Letea vin de la tot felul de oameni si circula eronat, punandu-se accent pe senzational si nu pe o solutie reala pentru ei.

Medicul se ocupa de ani de zile de caii din Delta si a demarat, impreuna cu alti cercetatori, un proiect pentru realizarea studiului necesar. Cercetarea urmareste colectarea tuturor datelor legate de populatia de cai semi-salbatici din Delta Dunarii, in ceea ce priveste patologia, epidemiologia, impactul antropic asupra ecosistemelor naturale.  

”Incerc sa obtin sprijin de la institutiile abilitate pentru realizarea unei cercetari care sa ofere toate datele necesare pentru legiferarea acestui aspect, asa incat ceea ce s-a intamplat zilele trecute la Letea sa nu mai fie posibil. Din pacate nu am sprijinul necesar”, spune Raileanu. 

Sprijinul ar trebui sa vina de la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), care ar putea colabora cu organizatiile implicate, cu atat mai mult cu cat organizatia ”Vier Pfoten” a gasit si o solutie materiala pentru a asigura aparatura necesara studiului. Din echipa mai fac parte si 2 biologi. 

Schimbare de mentalitate

Studiile si legile nu sunt insa singurele lucruri de care caii de la Letea au nevoie. Ca sa supravietuiasca si sa se bucure de libertate, caii din Delta au nevoie de o schimbare de mentalitate a oamenilor langa care isi duc traiul.

”Educarea comunitatii din zona respectiva si reorientarea ei este vitala. Trebuie scoasa in evidenta valoarea acestor animale, si nu ma refer numai la cai, este vorba si de porci, vaci, capre, care pot fi un remediu pentru atractia turistica in zona”, crede Stefan Raileanu.

Potrivit acestuia, animalele semi-salbatice ar oferi solutia naturala pentru refacerea zonelor de pasunat, solutie pe care se pune accent in tarile europene, spre deosebire de Romania, unde se prefera inca solutia mecanica. 

Raluca Petrescu

Cititi si:

Peste 10.000 de oameni sustin cauza cailor de la Letea

Facebook si caii de la Letea: cea mai mare campanie de solidaritate romaneasca

Caii salbatici de la Letea, subiectul unui documentar al televiziunii France 24 (Vezi Video)

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri